Träd fälldes på golfbana när Knud drog in – ”Riktigt blåsigt”

Borås Artikeln publicerades
Ett träd har fallit över väg 156 utanför Örby.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
Ett träd har fallit över väg 156 utanför Örby.

Stormen Knud drar in över Sverige och blåsten har ökat i Borås. I Sjuhärad har stormen nedgraderats till en klass I-varning, vilket kan ge höga fordon problem.

100-bussen körs nu med reducerad hastighet och kan ställas in om vinden överstiger 24 sekundmeter.

Har du drabbats av stormen eller befinner du dig i Norge där vädret väntas bli hårt? Hör av dig till BT på bt.se@bt.se

Stormen Knud närmar sig västkusten. I SMHI:s senaste uppdatering som blev färdig vid 11-tiden på förmiddagen placeras stormens väg längre norrut än man tidigare bedömt, vilket gör att den initiala klass II-varningen därmed nedgraderats till klass I i Sjuhärad. Därmed är det inte längre någon regelrätt stormvarning, utan i stället varnas för mycket hårda vindbyar.

”Det kommer fortsätta vara riktigt blåsigt ändå”

– Vid en klass I-varning blir det 21-24 meter per sekund. Så det kommer fortsätta vara riktigt blåsigt ändå och ser ut att kulminera framåt kvällen, sa Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI vid 9-tiden.

Ett kraftigt regnväder drog in över Borås vid 14.30-tiden.
Foto: Lars-Åke Green
Ett kraftigt regnväder drog in över Borås vid 14.30-tiden.

Redan en klass I-varning innebär en risk för höga fordon. 100-bussens rutt går mellan klass II-varnade Göteborg och klass I-varnade Borås, men Västtrafik har ännu inga planer på att byta ut dubbeldäckarna man kör med vanligtvis. Däremot kommer förarna att köra med lägre hastighet där vindbyarna är kraftiga

– Det finns en branschgemensam standard som innebär att man sänker hastigheten i takt med att vinden ökar. Vid vindstyrkor över 24 meter per sekund ska trafiken ställas in. Vi följer läget väldigt noga tillsammans med Nettbuss som kör linjerna och sen samarbetar vi med förarna som känner och ser hur det ser ut på vägen. Det finns en beredskap och vi får hoppas att stormen tar en lite annan väg, säger Västtrafiks presskommunikatör Kristian Lans.

Trafikverket har beslutat att stoppa tågtrafiken längs fyra sträckor i Västsverige från och med 16.00 i dag till 14.00 på lördagen. Det gäller Uddevalla-Strömstad på Bohusbanan, Borås-Herrljunga, Borås-Varberg och även Håkantorp-Gårdsjö på Kinnekullebanan.

”Vi uppmanar resenärer att se efter”

Tågen ersätts med bussar och enligt Västtrafik kommer information om ändrade avgångar uppdateras kontinuerligt både på Västtrafiks hemsida och i reseappen ToGo.

– Vi uppmanar resenärer att gå in och se efter hur det ser ut innan de ger sig ut att resa, säger han.

En del färjetrafik ställs in och det finns risk för att broar stängs av i Västsverige. Dessutom ställs flyg från Landvetter in. Det gäller KLM:s turer mellan Landvetter och Schiphols flygplats i Amsterdam. Skälet är de hårda vindar som hindrar de flesta flyg från att landa och lyfta från Schiphol.

Även i Halland har varningen nedgraderats från klass II till klass I. Det är nu bara en mindre del av Västra Götaland som klass II-varnas, medan stormen i stället uppgraderats till en klass III-varning i delar av Norge.

Stormens framfart har präglats av stor osäkerhet i prognoserna.

– Just när det gäller det här lågtrycket har modellerna varit väldigt oeniga och osäkra under ganska lång period. Även när vi har stormen så pass nära finns osäkerheten kvar, säger Jon Jörpeland.

Enligt honom uppstod stormen förhållandevis plötsligt över de brittiska öarna.

– Den har varit väldigt kortlivad men samtidigt med ett intensivt lågtryck, säger Jön Jörpeland.

Inför stormen har Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund gått ut och varnat allmänheten på Facebook. Villaägare uppmanas att surra fast utemöbler och dylikt, medan den som bor i lägenhet rekommenderas surra fast lösa föremål på balkongen. Dessutom bör byggnadsställningar och andra lösa konstruktioner gås igenom.

– Vi uppmanar till allmän försiktighet och att man följer väderutvecklingen. Behöver man inte ge sig ut på vägarna och om det ser illa ut under kvällen så avråder vi från att man vistas utomhus, säger Caroline Olausson, kommunikatör för Särf.

Knäckta träd och nedfallna grenar kan både hindra framkomligheten och orsaka elavbrott. Arkivbild.
Foto: Tommy Andersson / TT
Knäckta träd och nedfallna grenar kan både hindra framkomligheten och orsaka elavbrott. Arkivbild.

För räddningstjänstens del är det främst nedfallna träd som orsakar merarbete vid kraftig blåst.

– Vi tar bort träd med motorsåg för att säkra framkomligheten, både för oss, ambulans, andra myndigheter och för vanliga bilister, säger Caroline Olausson.

På grund av stormen råder även risk för elavbrott.

– Om det nu blir strömavbrott är det bra att ha en viss beredskap i hemmet. Batteri, radio, stearinljus. Batterier. Det finns bra listor på vår hemsida och andra myndigheters hemsidor på vad man kan ha hemma för att klara sig både kortare och längre perioder vid strömavbrott, Caroline Olausson.

Lördagen ser ut att bli fortsatt blåsig i Sjuhärad, med hårda vindbyar på uppemot 20 sekundmeter, framför allt under förmiddagen.

– Sen avtar vinden långsamt under helgen. Till söndag blir det fortsatt blåsigt men snarare friska vindar, säger Jon Jörpeland.

Brämhults match i division fyra mot Gällstad skulle ha spelats i kväll men har flyttats fram till onsdag på grund av det förväntade ovädret. För ungdomarna i Brämhults och Elfsborgs fotbollslag innebär stormen dubbel otur – deras match blev avbruten på grund av åska tidigare år och skulle ha spelats klart i kväll. Nu flyttas de 41 återstående minuterna av den matchen troligtvis fram igen.

Har du drabbats av stormen eller befinner du dig i Norge där vädret väntas bli hårt? Hör av dig till BT på bt.se@bt.se

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.