Stormen Knud lugnare än befarat i Sjuhärad

Sjuhärad Artikeln publicerades
Undanröjning i Göteborg .
Foto: Adam Ihse,Johan Nilsson/TT
Undanröjning i Göteborg .

Exakt var stormen Knud skulle slå till som hårdast var svårt för SMHI att beräkna under gårdagen. Tidigt på lördagsmorgonen kunde man dock konstatera att stormen inte drabbat Sjuhärad lika hårt som befarat.

– Det är ju så att vi rör oss mot höst så temperaturerna blir betydligt svalare, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Temperaturerna för lördagen ser ut att bli rejält mycket svalare än under gårdagen och kan hamna kring 10-15 grader. Det finns även risk för en hel del skurar och åska.

SMHI flaggade tidigt under lördagsmorgonen för att den Klass 1-varning som låg över Sjuhärad eventuellt skulle plockas bort under dagen – så är nu fallet.

Däremot finns fortsatt stor risk för mycket hårda vindbyar.

På Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund hade man en lugn natt.

– Det har var väldigt lugnt i hela vårt upptagningsområde, vi har bara åkt på ett nedfallet träd på väg 151 ut mot Svenljunga, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Vindarna i samband med stormen Knud har kulminerat, men i nuläget finns fortfarande en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i delar av Västsverige. Vindarna väntas avta under lördag morgon.

– Vindarna började avta efter midnatt ungefär. Det blåste som allra mest längst kusten men i inlandet har man klarat sig relativt problemfritt. Det finns dock fortsatt risk för mycket hårda vindbyar i Sjuhäradsbygden under lördagen, säger Arvid Olsen, meteorolog vid SMHI.

Inga större strömavbrott har rapporterats i Sjuhärad.

I andra delar av Västsverige har konsekvenserna av stormen varit mer påtagliga.

I Fjärås i Halland skadades en man i 45-årsåldern allvarligt när han arbetade med att åtgärda ett strömavbrott, rapporterar P4 Halland. Mannen fick ett fallande träd över sig och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg uppger skadorna är livshotande, skriver TT.

Har du drabbats av stormen? Hör av dig till BT på bt.se@bt.se