Annons

Stora planer för Stadsparken

Från otrygg till levande. Både på kvällstid och året om.
Visionerna för framtidens Stadspark är stora och många. Och första etappen inleds redan i höst.
Borås • Publicerad 1 juli 2012
Foto: Lars-Åke Green
Foto: Anders Robertsson
Foto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green
Foto: Anders Robertsson
Foto: Erika Arnadottir
Foto: Lars-Åke Green

BT har vid flera tillfällen tidigare rapporterat om planerna i Stadsparken. Länge har det diskuteras förändringar av större slag men ännu har inga omfattande ansiktslyft gjorts i parken.

Men till hösten kommer det hända mycket enligt ansvariga. Dels kommer den gamla lekplatsen att bytas ut mot en toppmodern variant som är både interaktiv och datoriserad.

Annons

– Den kommer att drivas med solceller och blir kanske den bästa lekplatsen i Sverige när den är färdig. Arbetet med den kommer att påbörjas i höst, säger stadsträdgårdsmästare StenAnders Jöne.

Dessutom kommer det under hösten också att presenteras ett upplägg kring den glasbyggnad som länge diskuterats på platsen där det idag finns glasskiosk och paviljonger. Glashuset presenterades som idé redan 2006 och en arkitekttävling anordnades. Vinnare blev välkända Gert Wingårdh som bland annat ritat Gina Tricots huvudkontor.

Men politisk oenighet kring projektet gjorde att det lades på is. Nu är det däremot högst aktuellt igen. En arbetsgrupp jobbar just nu med en förstudie och så sent som för två veckor sedan var man på besök hos Wingårdh i Göteborg för att titta på lösningar. Men namnet är ett annat numera.

– Ja, vi säger inte glashuset längre. Orangeriet är det rätta namnet, säger StenAnders Jöne som var med i Göteborg.

Tanken är att huset skall vara en plats för olika arrangemang. Konserter, någon form av servering och medborgarinformation. Dessutom planeras en tillhörande isbana på vintern och en dansbana på sommaren. Men först i höst kommer planerna att presenteras i sin helhet.

– Det är ett väldigt spännande projekt, säger stadsarkitekt Tomas Rossing och fortsätter.

– Tanken är att det skall finnas turistinformation, information om kommunen, broschyrer. Som en slags träffpunkt för befolkningen. Att det blir café eller liknande är också viktigt så att det händer något där. Det kan också vara en bra plats att ha exempelvis Luciakröning på vintern.

För Rossing är orangeriet ett nyckelprojekt för att förändra Stadsparken till något bättre.

– Det är en bra park men den går att göra bättre. Framförallt vill vi ha in mer folk där, vilket gör det säkrare. Projektet med bostäder på Pallashuset kan också förbättra säkerheten. Att öka insynen i parken gör det tryggare.

Men det är inte bara ombyggnationer och arrangemang som är viktigt för Stadsparken enligt StenAnders Jöne.

Annons

– Det också viktigt att det är välstädat, krattade gångar och allmän ordning. Stadsparken skall ju vara det finaste vi har...

Orangeriet

Det var faktiskt Brå (Brottsförebyggande rådet) som väckte idén om ett glashus i parken för att förbättra säkerheten och göra området tryggare. Kommunen utlyste en arkitekttävling 2006 och över 150 bidrag lämnades in. Gert Wingårdh vann. Det är också Wingårdh som man nu diskuterar utformningen med. Planerna för huset är många, bland annat servering, plats för uppträdanden, turistinformation samt annan information till boråsarna – som aktuella byggprojekt i staden. Huset kommer att vara upplyst på kvällarna.

Lekplatsen

Förmodligen Sveriges modernaste och bästa lekplats enlig stadsträdgårdsmästare StenAnders Jöne. Den kommer att vara datoriserad, interaktiv och drivas av solceller. Innehållet är bland annat en dansmodul där man skall gå på speciella ytor och gungor som låter. Byggandet av lekplatsen inleds i höst.

Andra visioner på sikt:

I det arbete som påbörjades 2010 med att diskutera Stadsparkens framtid presenterades ett antal förslag på hur man på sikt skulle kunna förbättra parken. Några exempel.

* Viskan: Att bättre utnyttja vattnet. Kanske genom att bygga bryggor, soldäck eller liknande.

* Entréerna: Skulle kunna markeras bättre och bli mer inbjudande. En spaljébyggnad över bron vid Grand diskuteras.

* Sömmerskegången: Gången jämte parkeringen till badhuset. Intetsägande idag. Skulle kunna smyckas med mer blommor.

* Kullen: Maries kulle som den heter, där minigolfen finns idag. Hit hittar för få människor idag. Kullens funktion borde diskuteras.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons