Annons

"Stödet från arbetsgivare viktigt"

Motstridiga direktiv från rehabiliterande aktörer och för dåligt engagemang från arbetsplatsen försvårar långtidsarbetslösas möjligheter att börja jobba igen.
Borås • Publicerad 20 oktober 2014
Linda Åhlström
Linda ÅhlströmFoto: Petter Trens

– Det verkar finnas problem i kommunikationen mellan de olika aktörerna i rehabiliteringsprocessen. Sjukvården säger en sak, Försäkringskassan en annan och arbetsgivaren något helt annat. Då blir det svårt att fullfölja åtgärderna, säger Linda Åhlström som är universitetsadjunkt i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås.

Hon har studerat drygt 300 långtidssjukskrivna kvinnors villkor för att få svar på hur individernas arbetsförmåga kan öka.

Annons

Kvinnorna hade varit sjukskrivna i minst 60 dagar från serviceyrken som förskola, skola, städ och hemtjänst. Vissa hade varit bort från yrkeslivet i flera år.

– Stödet från arbetsgivare och arbetskamrater är viktigt, att kontakten bibehålls under sjukskrivningen och att de känner sig välkomna tillbaka, säger Linda Åhlström.

Många sjukskrivna efterlyser också förståelse från arbetsgivaren för att det inte går att prestera 100 procent från första dagen efter en längre sjukskrivning.

– Utan en rimlig anpassningsperiod finns det risk för jojoarbetande. Kvinnorna kommer tillbaka till arbetet en tid, men det fungerar inte så efter en tid måste de gå ner i arbetstid eller sjukskriva sig igen, säger Linda Åhlström.

Vissa väljer att på eget initiativ reglera arbetsbördan genom att plocka ut semesterdagar och ta ut tjänstledighet med jämna mellanrum för att hinna återhämta sig.

En försvårande omständighet för långtidssjukskrivna är att det är täta chefsbyten inom vissa yrkesområden. När de återvänder så kan det vara en ny arbetsledare på plats och det kan försvåra återgången för en redan utsatt person som har varit borta från yrkeslivet länge.

– Stödet från arbetsplatsen är det allra viktigaste för att återgången ska fungera. Eftersom alla kvinnor i studien tar upp detta så tyder det på att de upplever att det finns brister där, säger Linda Åhlström.

Träning underlättar återgång i arbete. En mindre testgrupp av kvinnor med nacksmärta blev väsentligt bättre av intensiv styrketräning, en annan provade med gott resultat en biofeedback-väst som larmar när man går och spänner sig, och inte låter musklerna vila.

Linda Åhlström har nyligen lagt fram sin avhandling vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademien och institutionen för medicin. Nu hoppas hon få komma ut till företagshälsovården, stora arbetsplatser och Försäkringskassan för att berätta om slutsatserna i studien.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons