Stickade blodkärl kan rädda liv

Borås Artikeln publicerades

Ett stickat blodkärl kan redan nästa år börja användas vid bypassoperationer.

– Vi har haft otroligt mycket hjälp av Trikågruppen på Textilhögskolan, säger Torbjörn Lundh, en av innovatörerna bakom projektet.

Vid så kallade bypassoperationer opererar man in ett rör eller en slang som leder blodet utanför blodkärlet, förbi förkalkningen.
Ett av problemen med en sådan operation är att omkring en tredjedel av patienterna inom ett år drabbas av ärrbildning som i sin tur leder till minskat blodflöde. Då kan levrat blod täppa till röret, något som kan sluta med hjärtinfarkt eller att patienten tvingas amputera benet.

Med målet att minimera dessa problem startades därför Smart Textil-projektet Y-graft i människoanpassad textil. Bakom det står kärlkirurgen Erney Mattsson och biomatematikern Torbjörn Lundh.
– Vi använder samma material som man använt tidigare, en slags polyester. Det som är nytt är att vi har tagit fram en helt ny design, förklarar Torbjörn Lundh.

Till detta har de båda upphovsmännen fått stor hjälp av Smart Textiles i Borås, där man hittat lösningar på många problem. Bland annat kommer de nya rören att stickas ihop.
– Vi är fantastiskt imponerade av de innovativa och duktiga tekniker på Textilhögskolan som har hjälpt oss. Vi hade aldrig kommit så här långt utan den tekniska hjälp som vi fått, säger Erney Mattsson.

Upphovsmännen hoppas nu att en eventuell framtida produktion av de nya blodkärlen ska kunna läggas i Sverige.
Ännu återstår dock några tekniska problem som ska lösas.
– Under hösten tror vi att vi kan börja testa det nya kärlet på djur, säger Erney Mattsson.

Går allt sedan som planerat kan de första operationerna på människor ske redan någon gång nästa år.
– Vi hoppas på det i alla fall, säger Torbjörn Lundh.