Annons

Stickade blodkärl kan rädda liv

Ett stickat blodkärl kan redan nästa år börja användas vid bypassoperationer.
Borås • Publicerad 13 oktober 2010
Foto: 
Kärlkirurgen Erney Mattsson och biomatematikern Torbjörn Lundh har med hjälp av Textilhögskolan tagit fram ett nytt rör för bypassoperationer.
Kärlkirurgen Erney Mattsson och biomatematikern Torbjörn Lundh har med hjälp av Textilhögskolan tagit fram ett nytt rör för bypassoperationer.Foto: Jan Berg

– Vi har haft otroligt mycket hjälp av Trikågruppen på Textilhögskolan, säger Torbjörn Lundh, en av innovatörerna bakom projektet.

Vid så kallade bypassoperationer opererar man in ett rör eller en slang som leder blodet utanför blodkärlet, förbi förkalkningen.

Annons

Ett av problemen med en sådan operation är att omkring en tredjedel av patienterna inom ett år drabbas av ärrbildning som i sin tur leder till minskat blodflöde. Då kan levrat blod täppa till röret, något som kan sluta med hjärtinfarkt eller att patienten tvingas amputera benet.

Med målet att minimera dessa problem startades därför Smart Textil-projektet Y-graft i människoanpassad textil. Bakom det står kärlkirurgen Erney Mattsson och biomatematikern Torbjörn Lundh.

– Vi använder samma material som man använt tidigare, en slags polyester. Det som är nytt är att vi har tagit fram en helt ny design, förklarar Torbjörn Lundh.

Till detta har de båda upphovsmännen fått stor hjälp av Smart Textiles i Borås, där man hittat lösningar på många problem. Bland annat kommer de nya rören att stickas ihop.

– Vi är fantastiskt imponerade av de innovativa och duktiga tekniker på Textilhögskolan som har hjälpt oss. Vi hade aldrig kommit så här långt utan den tekniska hjälp som vi fått, säger Erney Mattsson.

Upphovsmännen hoppas nu att en eventuell framtida produktion av de nya blodkärlen ska kunna läggas i Sverige.

Ännu återstår dock några tekniska problem som ska lösas.

– Under hösten tror vi att vi kan börja testa det nya kärlet på djur, säger Erney Mattsson.

Går allt sedan som planerat kan de första operationerna på människor ske redan någon gång nästa år.

– Vi hoppas på det i alla fall, säger Torbjörn Lundh.

Andra Smart Textilesprojekt

I framtiden kan det bli betydligt enklare för musikband att resa runt på turné. Jeannine Han, som studerar andra året på masterutbildningen för textil- och modedesign på Textilhögskolan har tillsammans med teknikern Dan Riley tagit fram ett plagg som spelar musik vid beröring.

I ett unikt samarbete mellan NASA, Chalmers, Smart Textiles’ Prototype Factory och Textilhögskolan har ett fullskaligt rymdhabitat tagits fram för att testa astronauters vardag inför resor till Mars.

May Day Bed - ett projekt där man utvecklar sittmöbler genom de textila innovationer.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons