Stark tatueringstrend - här kan du tatuera dig i Borås

Borås Artikeln publicerades

Det senaste årtiondet har antalet tatueringsstudios i Borås ökat och allt fler låter sig tatueras.

– Nuförtiden ­kommer både läkare och ­poliser och tatuerar sig, vilket man inte såg för tio år sedan. Då var det fler ­bikers och skinnskallar som skaffade tatueringar, säger Johan Westmar.

Johan Westmar och Cia Bergqvist har drivit den gemensamma studion Black Scar Tattoo på Göta i elva år. Studion är en av de mer etablerade av de sju-åtta studios som finns i Borås. De senaste åren upplever Johan Westmar att klientelet blivit mer blandat och att i princip alla slags människor är intresserade av tatueringar. Också när det gäller ålder så varierar kunderna. Den äldsta kunden hittills som vandrat in i studion var 65 år gammal och ville göra en hyllningstatuering till sin avlidne make.

Samtidigt som kunderna blir fler och kommer från olika bakgrunder så ändras också de motiv som är populära. För tio år sedan ville de flesta som kom in på Black Sar Tattoo skaffa sig en tribaltatuering eller någon form av kinatecken. Fem år senare var det stjärnor som stod på tapeten. I dag är det kändisars tatueringar som flest vill skaffa sig.
– Det är vanligt att tjejer vill tatuera in en fjäder som löses upp i svalor. Jag tror det är Rihanna som har en sådan. Killar tar ofta med sig ett kort på David Beckhams tatuering som föreställer Jesus som en ängel.

Andra trender som till exempel att tatuera in sin älskades namn är inte längre så populärt som det en gång varit. Ett säkert kort, som blir mer och mer populärt, är att tatuera in sina barns namn.
– Det känns okej att tatuera in sina barns namn och det är något som man oftast vet att man inte kommer att ångra, säger Johan Westmar.

Cia Bergqvist menar att de som är vana att tatuera sig oftast vill ha något större, avancerat och tänker mer på konsten och inte kostnaden när de väljer tatuering. Dock har hon märkt att fler och fler skaffar tatueringar hos amatörer som tatuerar hemma i sina vardagsrum. Detta gäller alla slags människor som tror att de kan får en fin tatuering för minimal kostnad, men kanske oftast yngre som letar efter det billigaste alternativet.
– Det är inte lätt att hålla koll på sina barn. Om de inte får tatuera sig så går de kanske till någon som kan göra det billigt i sitt vardagsrum. Det är tråkigt när de betalar några hundralappar för en dålig tatuering som de sedan får komma hit och rätta till eller ta bort för två till tre gånger pengarna, säger Cia Bergqvist.

Både Cia Bergqvist och Johan Westmar tycker att man ska tänka efter noga innan man gör en tatuering. De råder den som har planer på att införskaffa en att kolla upp vilken stil man vill ha och vilken tatuerare som gör den bäst.
– Titta inte på priset utan konsten när du bestämmer dig, uppmanar de.