Annons

Splittrat partiråd sade ja till Löfven

Samtliga fyra inblandade partier har nu sagt ja till den politiska överenskommelse som innebär att Stefan Löfven får bilda en S-MP-regering.
Frågan avgörs nu av Vänsterpartiet som, enligt uppgifter till TT tidigt i går kväll, lutar åt att säga nej.
Politik • Publicerad 13 januari 2019
Med siffrorna 62-30 sade Liberalernas partiråd ja till överenskommelsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.
Med siffrorna 62-30 sade Liberalernas partiråd ja till överenskommelsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern har redan godkänt överenskommelsen. Sist ut var Liberalernas partiråd som med siffrorna 62–30 i går godkände den.

Överenskommelsen innebär en tydlig liberal omsvängning på centrala punkter i svensk politik. Den innebär också att varken SD eller Vänsterpartiet får något inflytande.

Annons

Samtidigt är förutsättningen att Vänsterpartiet inte röstar nej till Stefan Löfven på onsdag i riksdagen. Eftersom M, KD och SD kommer att göra det, så skulle det innebära att Löfven inte blir godkänd som statsminister.

Det var mitt under debatten på Liberalernas partiråd som uppgifterna kom att Vänsterpartiets partistyrelse lutar åt att rösta nej till Stefan Löfven.

Skälen ska vara dels att innehållet i överenskommelsen är politiskt oacceptabelt, dels att skrivningarna om att inte ge V något inflytande upplevs som förnedrande.

”Då får vi laga efter läge. Vi får väl se, men vi anser ju att idén med en sådan här mittenkonstellation är just att ytterkantspartiernas inflytande ska begränsas.”

Vad som händer om Vänsterpartiet röstar nej, kunde Liberalernas partiledare Jan Björklund inte svara på efter partirådets beslut.

– Då får vi laga efter läge. Vi får väl se, men vi anser ju att idén med en sådan här mittenkonstellation är just att ytterkantspartiernas inflytande ska begränsas. Vänsterpartiet står inför ett val. Ska de acceptera en sådan här mittenregering eller ska de i stället driva fram att Sverige får en högerregering med SD i baksätet, sade Jan Björklund.

Det tog partirådet drygt tre timmars debatt att komma fram till beslutet. Under den tiden stöttes och blöttes argumenten fram och tillbaka.

Varken partistyrelsen eller riksdagsgruppen har varit eniga, även om det finns en klar majoritet i båda för att släppa fram Löfven. Mats Persson, partiets ekonomisk-politiske talesperson, är en av motståndarna.

– Liberalerna måste säga nej till en regering som visat upp stor oförmåga att hantera Sveriges problem som skjutningar, medelmåttig skola, Wallströms utrikespolitik, ett parti som i många år blundat för hedersproblematiken och som har svårt att hålla islamisterna utanför sitt parti, sade Persson.

”Det är det allvarligaste en liberal kan göra sig skyldig till. Vi har redan sett en långsam anpassning från de konservativa partierna.”

Flera talare framhöll dels att partiet fått igenom mycket liberal politik i överenskommelsen, dels att den innebär att man håller SD utanför inflytande. Jan Jönsson från Stockholm varnade för att underskatta Sverigedemokraterna och vad de vill göra med samhället.

– Det är det allvarligaste en liberal kan göra sig skyldig till. Vi har redan sett en långsam anpassning från de konservativa partierna, sade han.

Annons

Jan Björklund framhöll för ombuden att Liberalerna och Centern absolut inte ger Löfven fria händer om han släpps fram.

– Stefan Löfven lever på nåder av Liberalerna och Centern, ska man komma ihåg. Vi är ett borgerligt parti och vi kommer inte att kompromissa bort våra grundläggande värderingar. Vi kommer inte administrera socialdemokratisk politik, sade Björklund.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons