Offret om rånarnas dom: ”Jag är glad att rättvisa skipats”

Borås Artikeln publicerades

Tre unga killar dömdes på fredagen till sluten ungdomsvård efter vågen av personrån i Borås.

- Jag är glad att rättvisa skipats, säger Pontus som tvingades stå på knä i en mörk park med pistol mot bakhuvudet.

En av killarna dömdes till ett års sluten ungdomsvård, en annan till 18 månader och den tredje fick två år.

Pontus är ett av många offer.

BT har tidigare berättat hur han mitt i natten rånades på mobil och bankkort, av maskerade killar som hotade skjuta honom då han stod på knä med pistolen mot huvudet.

Två av de tre killarna åtalades för dådet mot honom. Båda nekade, men enligt Borås tingsrätt lämnar det som kommit fram inte ”utrymme för någon tvekan” om att de rånade Pontus.

– Jag är nöjd, lättad och glad, förklarade han efter domen.

Borås tingsrätt anser att straffvärdet för en vuxen hade varit över nio års fängelse för två av killarna och sex år för den tredje.

”Jag är väldigt nöjd med domen. Två av killarna dömdes för allt jag åtalat dem för och påföljden blev precis vad jag yrkat”

Men enligt domen får personer under 18 år endast dömas till fängelse om det finns synnerliga skäl, vilket innebär sällsynta undantagsfall.

Därför blev det sluten ungdomsvård.

Killarna döms även att betala skadestånd till offren, närmare en halv miljon kronor totalt. Deras vårdnadshavare döms att solidariskt stå för en del av dessa krav.

Domen ligger nära vad kammaråklagare Carolyn Westeröd krävde vid rättegången:

– Jag är väldigt nöjd med domen. Två av killarna dömdes för allt jag åtalat dem för och påföljden blev precis vad jag yrkat, säger hon.

– Tingsrättens dom visar hur allvarligt den ser på brotten.

En av de tre åtalade, 16-åringen, friades från åtalet för grovt rån.

– Där var bevisningen mot honom inte lika bra som mot de andra så jag förstår hur rätten resonerat, är Carolyn Westeröd kommentar.

Hon ansåg i sin slutplädering att brotten var så allvarliga att straffet för vuxna borde vara åtminstone sju-åtta års fängelse.

Men på grund av killarnas låga ålder menade hon att tiden skulle reduceras kraftigt, enligt gällande regler. Samt omvandlas till sluten ungdomsvård, från 16 månader och upp till två år.

– Det är de här tre killarna som i olika konstellationer utfört gärningarna. Rånen har varit välplanerade och systematiska, sa hon i rätten.

Killarna erkände vissa dåd, men förnekade många brott. Deras försvarare lyfte bland annat fram att ingen tydligt identifierat rånarna eftersom de var maskerade.

Försvararna tog också upp att andra tänkbara gärningsmän nämnts i utredningen.

Enligt utredningen kan rånare ha tagit bilder av offer. Den här bilden fanns i en åtalad killes mobil.
Enligt utredningen kan rånare ha tagit bilder av offer. Den här bilden fanns i en åtalad killes mobil.

– Jag kommer att träffa honom och hans föräldrar och prata om hur vi ska göra, säger advokat Per Aronsson som försvarade 16-åringen.

- Men det är inte självklart att överklaga eftersom han blev frikänd på den allvarligaste punkten, det grova rånet.

BT har flera gånger berättat om rånen som oftast skedde nattetid på helger, när folk var på väg hem.

Nästan alla inträffade inom samma områden i centrala Borås och tillvägagångssättet var närmast identiskt i rån efter rån. Förövarna var mörkklädda och maskerade.

Offer utsattes för våld och hot med pistol. De tvingades återställa sina mobiler till fabriksläge och överlämna dem till rånarna. De krävdes på kort och koder till sina konton och tvingades i vissa fall med till bankomater för att ta ut pengar.

Offer pressades att ta sms-lån eller ringa anhöriga för att swisha över pengar. De fördes till mörka, undanskymda platser.

En kille fick under knivhot följa en rånare till sin lägenhet och packa ihop saker som stals, medan andra rånarna höll hans flickvän som gisslan. Både hon och han blev slagna och dödshotade.

Och så vidare. Totalt elva åtalspunkter och 15 brottsoffer.

Brotten inträffade i Borås mellan 13 augusti och 15 september.

Fakta

Brotten som killarna fälls för

En 17-årig kille döms till 18 månaders sluten ungdomsvård för fem rån, ett grovt rån, två försök till rån, ett olaga frihetsberövande samt ringa narkotikabrott.

En annan 17-åring fälls för fem rån, ett grovt rån, två rånförsök samt olaga frihetsberövande. Straffet blir två års sluten ungdomsvård.

Den yngste av de tre åtalade, 16 år, döms till ett år för tre rån, två rånförsök och olaga frihetsberövande.

Visa mer...