Skolstart blev mardröm för sexåring - föräldrarna kritiska till skolan

Borås Artikeln publicerades

Skolstarten blev en mardröm för Anna, sex år. Hon blev slagen med en innebandyklubba, fastbunden vid gungan med ett hopprep och fick stenar kastade på sig.

– Skolan har inte gjort tillräckligt för att barnen ska vara trygga, säger Annas mamma Charlotte.Som de flesta blivande förstaklassare såg Anna fram emot att börja i skolan.

Men bara en vecka efter skolstarten inträffade den första incidenten, då en skolkamrat band fast henne med hopprep vid gungställningen.
– Det var ingen vuxen i närheten som såg detta, utan det kröp fram sent på kvällen när jag såg att Anna inte mådde bra, berättar Charlotte, Annas mamma.

Bara några dagar senare blev Anna slagen med en innebandyklubba, och ytterligare några dagar senare kastade en annan elev sten på henne.
– Det finns uppenbarligen inte tillräckligt med personal ute på rasterna när sånt här kan hända, säger Charlotte.

Hon kontaktade både lärare och rektor men känner inte att skolan har agerat tillräckligt snabbt. Även i klassrummet har det varit stökigt och oroligt.
– De säger att de har uppmärksammat problemet men att ”allt inte kan hända över en natt”. Men jag förstår inte vad det är att vänta på. Det här är ingen bra skolmiljö, varken för barn eller personal.

Så småningom togs ytterligare vuxna in i klassen och de senaste veckorna har det varit lugnare där. Nu har Charlotte också fått besked om att det ska bli fler rastvakter på skolan, men det är inte genomfört än.

I stället har Charlotte skickat sina föräldrar, Annas mormor och morfar, till skolan på rasterna några dagar i veckan, som extra rastvakter. Vissa dagar har mormor varit med i skolan nästan hela dagen.
– Anna är ju en tjej som funkar bra hemma annars, och ändå måste jag skicka mina släktingar till skolan för att det ska ­fungera där.

Charlotte är också kritisk till att återkopplingen har fungerat dåligt från skolan.
– Jag har fått ringa själv och fråga om vilka åtgärder de har vidtagit, det är ingen som har ringt mig. Jag tycker inte man ska behöva kämpa så för att få veta, säger hon.

Hon berättar hur oron för skolan påverkar hela vardagen för familjen.
– Redan på fredagen oroar sig Anna för att hon måste tillbaka till skolan på måndagen, och hon är ledsen både när hon ska somna och när hon vaknar. Jag är så rädd att det ska bli stora skador av detta. Jag vet inte när Anna ska kunna tycka att det är roligt i skolan igen.

Anna och Charlotte heter egentligen något annat.