Skiftande besked för Moderaterna

Borås Artikeln publicerades
Foto: Lars-Åke Green

Moderaternas valvaka fick kraftigt skiftande besked om valresultatet.

Ett av partiets två riksdagsmandat hotades. Maktskifte fanns inom räckhåll.

– Det är ett bättre resultat än vi befarade i våra mörkaste stunder, säger riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby.

En viss frustration bröt ut under inledningen av Moderaternas valvaka på Sagateatern i Borås. När TV4 presenterade sina siffror fick partiet 18,4 procent av rösterna. Det resulterade knappast in något jubel, men inte heller i något uttryck för missnöje.

En kvart senare var det dags för SVT:s vallokalsundersökning, men då strulade uppkopplingen. Alla börjar istället titta i sina mobiler och resultaten flög fram mellan de medlemmar som hunnit att samlas.

– Det är väldigt jämt, så som vi gissade inför valet. Det kan bli de små marginalerna som avgör, säger kommunalrådet Annette Carlson. Men vi hoppas att resultaten håller i sig och att vi får möjlighet att bilda en ny regering.

Eftersom riksdagsrösterna räknas först dröjde resultatet för Borås.

– Det ser hoppfullt ut, sa Annette Carlson om kommunalvalet en halvtimme före midnatt. Vi kan konstatera att de rödgröna partierna tillsammans går tillbaka och Alliansen går framåt. Så det blir spännande i natt.

Hon vill inte svara på ifall hon kommer att försöka att få över Miljöpartiet till Alliansen.

– Jag kommer inte att tala om vilka jag ringer, eller har samtal med, den närmaste veckan. Nu behöver vi ha lite lugn och ro så att vi kan få till ett starkt och stabilt styre i Borås.

Också Ulrik Nilsson kommenterade rikssiffrorna:

– Resultatet är bekymmersamt. Vi hoppades naturligtvis på att ha ett bättre resultat än vad det ser ut att bli i vallokalsundersökningen. Men det är ju också tidigt.

Moderaterna såg först ut att halka ner till att bli tredje största parti.

– Resultatet visar framför allt att vi har två jämnstora block och att Miljöpartiet ligger på gränsen till att falla ur. Och vi har en starkt vågmästare.

– Ur regeringsbildningssynpunkt spelar det ingen roll om vågmästaren har 15 eller 20 procent. Däremot ur värderingssynpunkt.

Att Moderaterna backar innebar att de riskerade att förlora ett av sina två riksdagsmandat i Västra Götaland Södra.

– Det är inte roligt, säger riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby.

När alla distrikt var räknade vid halv ett på natten visade den preliminära mandatfördelningen att partiet behåller sina platser.

Är du rädd för att åka ur riksdagen?

– Det klart att jag vill gärna vara kvar. Jag tror och hoppas att väljarna har kryssat mig så att jag är säker. Jag är inte färdig, jag vill fortsätta jobba med framför allt klimat-och energipolitiken.

Det kan vara så att det dröjer till onsdag innan besked om riksdagsplatserna kommer.

När Ulrik Nilsson talade till partivännerna på valvakan var han optimistisk:

– Svenska folket vill ha en allianspolitik. Siffrorna ger goda förutsättningar för att vi kan ha en ny regering om någon vecka.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.