Skärpt listeriakontroll av frysta grönsaker

Livsmedel Artikeln publicerades
Foto: LEIF R JANSSON / TT

EU-kommissionen vill skärpa kontrollen av listeria i förkokta, frysta grönsaker. Anledningen är det stora utbrottet av listeria i fem länder, orsakat av frysta majs- och grönsaksblandningar, som lett till flera människors död.

Det är bekräftat att det var fryst majs, möjligen också andra grönsaker, som odlats i Ungern och bearbetats i Polen, som låg bakom utbrottet, skriver europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa på sin hemsida. Prover visar att bakterien överlevt i fabriken i Ungern under flera år. De aktuella produkterna från fabriken har stoppats.

Totalt insjuknade 47 personer mellan 2015 och juni 2018, och nio dog. Utbrottet drabbade Österrike, Danmark, Finland, Storbritannien och Sverige. I Sverige nådde majsen bara marknaden för storhushåll, meddelar Livsmedelsverket.

Hittills har listeria främst kopplats till exempel till vakuumförpackad lax och smörgåspålägg. "Listeria i frysta grönsaker är alltså nytt för oss", står det i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.

Enligt EU-kommissionen ska lättkokta, frysta grönsaker betraktas som ätfärdiga, då de ofta äts råa. Därför bör företag som tillverkar och hanterar dem följa de regler som gäller för andra ätfärdiga livsmedel och regelbundet kontrollera att det inte finns listeria i produkterna, anser kommissionen.

Reglerna ska nu ses över.

fakta

Fakta: Listeria

Listeriabakterien är vanlig och finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur inklusive människan. För de flesta är bakterien ofarlig men den kan göra människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida och äldre, allvarligt sjuka. Sjukdomsbilden hos en vuxen är blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeriabakterier är störst. Risken ökar ju längre varan förvaras. Ostar, skivat smörgåspålägg och annan kall färdigmat räknas också till varor man bör se upp med. Bakterien dör vid upphettning till 70 grader eller mer.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket.

Visa mer...