Annons

Skärpt listeriakontroll av frysta grönsaker

EU-kommissionen vill skärpa kontrollen av listeria i förkokta, frysta grönsaker. Anledningen är det stora utbrottet av listeria i fem länder, orsakat av frysta majs- och grönsaksblandningar, som lett till flera människors död.
Livsmedel • Publicerad 18 juli 2018
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Det är bekräftat att det var fryst majs, möjligen också andra grönsaker, som odlats i Ungern och bearbetats i Polen, som låg bakom utbrottet, skriver europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa på sin hemsida. Prover visar att bakterien överlevt i fabriken i Ungern under flera år. De aktuella produkterna från fabriken har stoppats.

Totalt insjuknade 47 personer mellan 2015 och juni 2018, och nio dog. Utbrottet drabbade Österrike, Danmark, Finland, Storbritannien och Sverige. I Sverige nådde majsen bara marknaden för storhushåll, meddelar Livsmedelsverket.

Annons

Hittills har listeria främst kopplats till exempel till vakuumförpackad lax och smörgåspålägg. "Listeria i frysta grönsaker är alltså nytt för oss", står det i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.

Enligt EU-kommissionen ska lättkokta, frysta grönsaker betraktas som ätfärdiga, då de ofta äts råa. Därför bör företag som tillverkar och hanterar dem följa de regler som gäller för andra ätfärdiga livsmedel och regelbundet kontrollera att det inte finns listeria i produkterna, anser kommissionen.

Reglerna ska nu ses över.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons