Skarp polisvarning till trafikanter i Sjuhärad

Borås Artikeln publicerades
Foto:Victor Lundberg / TT

Polisen går nu ut med en skarp varning till trafikanter i Västra Götaland efter en mängd viltolyckor.

– Det går inte att hålla samma hastighet som tidigare, säger Stefan Gustafsson vid polisen.

Polisen i Västra Götaland har fram till tisdagskvällen fått in över 60 viltolyckor under dygnet. Siffran är så hög att man nu lagt ut en varning på sin hemsida där man manar till försiktighet i trafiken.

– Man måste ta i beaktande att förutsättningarna på vägarna är sämre, och därför anpassa hastigheten till det rådande väglaget. Dessutom är det en tid nu när viltet rör sig mycket och det gör att man bör vara än mer vaksam. Att krocka med en stor älg är en traumatisk upplevelse, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Sedan midnatt har det varit cirka 15 olyckor i Sjuhärad.

– Det är rådjur och älgar som trafikanter krockar med, och det kommer in nya olyckor hela tiden. Min uppfattning är att det inte har varit några allvarliga kollisioner än så länge men det är inte alltid lätt att bedöma skadeläget initialt.

Utöver väglaget menar Stefan Gustafsson att viltet rör sig mer nu när snön lagt sig.

– Eftersom det blir svårare att hitta föda så förflyttar sig djuren mer och rör sig över större områden. Då är det inte särskilt konstigt att en del hamnar på vägarna.

– Den delen i kombination med att trafikanter får svårare att stanna ligger sannolikt bakom att vi har många olyckor nu.

Strax innan klockan 18 krockade en bilist med en älg på länsväg 156 i Svenljunga. Kollisionen var våldsam och bilen fick mycket stora plåtskador.

De två personerna som färdades i fordonet klarade sig dock utan skador.

Även i går var det många viltolyckor i Sjuhärad och bara under morgontimmarna inträffade tio kollisioner i Sjuhärad.