Sjuhäradskrögaren lever i skräck - Bandidosledare riskerar fängelse

Borås Artikeln publicerades

Bandidos ledare i Borås ställs i dag inför rätta för utpressningsförsök mot en tidigare krögare i Sjuhärad.

Mannen har levt i skräck för Bandidos och ett vittne fick skyddad identitet.

Enligt en skrivelse till rätten har krögaren plågats av ständig oro för att Bandidos ska skada hans barn eller någon annan för att komma åt honom. Mannen kräver 42 000 kronor i skadestånd.

I dag är både han och Bandidosledaren kallade till domstolen. Men ett vittne fick skyddad identitet under utredningen och behöver bara vittna per telefon.

Den åtalade 36-åringen förnekar att han försökte pressa krögaren på 750.000 kronor. Enligt honom förekom inte hot eller krav på pengar. Han ville bara reda ut hur det låg till i en affär.
– Det här är ett sätt att arbeta som är ganska typiskt för organiserad brottslighet. Hoten är inte uttalade utan underförstådda, anser vice chefsåklagare Daniel Edsbagge.

BT har tidigare berättat att Bandidosledaren åtalades efter en affär med en krog i Värmland.

Den förre krögaren i Sjuhärad anklagades för att ha blåst säljaren på 750.000 kronor, vilket ledde till ett telefonsamtal mellan honom och Bandidosledaren. Det avlyssnades av polisen och är åklagarens viktigaste bevis:

”?jag är med i en motorcykelklubb som heter Bandidos mc?då förstår du att vi aldrig ger oss nånsin förrän vi har fått rätsida på detta”, sa 36-åringen i telefon.

Lite senare lät det så här:

”?nu har jag letat upp dig, jag har letat upp din bror, jag har letat upp din mor, jag har letat upp din far, jag har letat upp allting, jag har en jättelång lista på överallt var du kan vara.”

Bandidosledaren sa att det inte var hot utan att han bara försökte utreda vem som hade en skuld:

”Då är det såna typer som jag som kommer in?jag jobbar med att hämta pengar.”

Åklagaren anser att det var ett utpressningsförsök som bör ge fängelse:
– Han säger sig tillhöra Bandidos och berättar att anhöriga sökts upp. Han tänker inte vända sig till advokat eller rättsväsende för att lösa tvisten utan ska göra det själv på annat sätt. Detta är att betrakta som underförstådda hot för att förmå någon att betala, säger Daniel Edsbagge.

BT nådde inte 36-åringens advokat i går.