”Vi letar efter något vi kan hyra tillfälligt”

Olsfors Artikeln publicerades
Branden kunde begränsas till källaren men hela huset rökfylldes och de boende evakuerades.
Foto: Angel Vergara
Branden kunde begränsas till källaren men hela huset rökfylldes och de boende evakuerades.

Ett mindre flerfamiljshus på Boråsvägen i Olsfors började under natten brinna. Samma hus brann även för tre månader sedan och nu har de boende fått lämna sina hem igen.

Klockan 02.51 larmades räddningstjänst, polis och två ambulanser till ett mindre flerfamiljshus på Boråsvägen i Olsfors. Det brann i husets källare. Vid fyratiden på morgonen var branden släckt, men det är oklart vart de 13 personer som befann sig i huset ska ta vägen.

Totalt finns fyra lägenheter i huset. 13 personer befann sig i fastigheten

– Sju vuxna och två barn behandlades på plats med syrgas, säger Christer Larsson på räddningstjänsten

Angel Vergara bor på bottenvåningen i huset. Han berättar att han väcktes på morgonen av sin man Carlos Mira Vergara.

– Vi kände röklukt, men trodde först att det var grannar som hade grillat, säger Angel Vergara. Sedan märkte vi att det kändes varmt, vi bor precis ovanför källaren, och förstod att det brann.

Paret väckte de grannar som inte redan var uppe och såg till att folk tog sig ut. De tog ut sina egna hundar, sina katter och sin papegoja i bilen. Angel Vergara krossade några fönster till en grannlägenhet där det finns hundar så att de skulle få luft.

– Vår lägenhet och en till är nog värst drabbade, säger Angel Vergara. Men alla lägenheter är rökskadade och det går inte att bo här.

Samma hus brann även för tre månader sedan och han är orolig för att det ska hända igen. Förra gången startade branden på utsidan av huset, men den här gången inne i källaren.

Räddningstjänst från Bollebygd och Borås ryckte ut på larmet, men vid femtiden på morgonen var bara Bollebygdsstyrkan kvar.

– När vi kom hit hade alla boende tagit sig ut ur huset, säger styrkeledare Mats Hermansson. Det var bara några hundar kvar. Branden är begränsad till källaren men det var rökutveckling i hela huset.

Han säger att hundarna i den lägenhet där inte ägaren var hemma fick stanna kvar eftersom det bedömdes att de kunde klara sig där.

Efter släckningen har brandmännen gått över till att undersöka spridning i konstruktionen och arbetar med att frilägga partier för att säkerställa att det inte ligger och pyr någonstans.

I källaren förvarades däck som har brunnit, men det är för tidigt att säga om det var där branden startade. Enligt Per-Anders Aronsson, jourhavande utredningsbefäl på polisen i Borås, kan det ta tid innan teknikerna kan gå in och göra en teknisk undersökning efter branden.

Branden rubriceras som misstänkt mordbrand, men om det finns ett samband med branden för tre månader sedan utöver att det var samma adress, vill inte Per-Anders Aronsson uttala sig om.

– Vi har ett öppet ärende på den förra branden och kommer givetvis att titta på den igen nu när det har brunnit på samma adress igen, säger Per-Anders Aronsson.

De boende i huset kan tillfälligt bo på hotell om de inte kan bo hos släkt eller vänner, men måste hitta mer permanenta lösningar. Vid det förra brandtillfället saknade några av dem hemförsäkring, men sedan dess har alla sett till att ha försäkring och flera försäkringsbolag hade representanter på plats under fredagen.

– Vi letar efter något vi kan hyra tillfälligt, säger Angel Vergara. Försäkringsbolaget betalar mellanskillnaden i hyra om det behövs, men vi får själva ordna bostaden. Just nu hoppas vi att någon ska höra av sig om de har något att hyra ut.