Sista rycket för Anestens

Borås Artikeln publicerades

Det blev rusning direkt när Anestens i dag började sin konkursutförsäljning. Nya kunder som ville leta fynd och gamla kunder som ville handla en sista gång på affären de kommit att bygga upp en relation till.

Sedan konkursbeskedet kom förra veckan är det nu konkursförvaltaren med inhyrd personal som sköter verksamheten på Anestens. Efter att ha funnits på Västerlånggatan i över ett sekel återstår nu tre veckor kvar av försäljning.

– Vi kör onsdagar, torsdagar och fredagar i tre veckor nu, eller så långt varulagret räcker, säger Marcus Knutsson ur den inhyrda kassapersonalen.

Att försäljningen nu sker till halva priset var säkert en stor anledning till den stora uppslutningen när dörrarna öppnades klockan tio, men för många av de som tagit sig dit handlar det också om andra saker. Lennart Larsson är en av de återkommande kunder som byggt upp en relation till Anestens under affärens 112 år i Borås.

– Jag minns en ägare som hette Åke Persson, på 50-talet tror jag det var, som var en av Sveriges bästa 100-meterslöpare och senare döpte om sig till Åke Pagård. Och Orvar Anesten var en duktig tennisspelare. Och Evert Persson, vilken kanonbra skyltning han hade, säger Lennart Larsson.

Han började komma hit när han var 15-20 år gammal och har fortsatt handla här ända fram till i dag, när han nu hunnit fylla 82.

– Det är verkligen synd att de går i graven. Jag har handlat allt från pyjamas till jackor och kavajer, det är sådan bra kvalitet att man kan acceptera ett lite högre pris, säger han.

Anledningen till affärens konkurs är officiellt inte helt utredd, men när folk får spekulera är det just den höga prisnivån som nämns av de flesta.

– Det är nog inga ungdomar som köper en tröja för 3200 kronor, det är ganska dyra priser. Jag handlade mycket här förut men nu när man är pensionär är det ju andra ekonomiska förutsättningar, säger Ulf Magnusson.

Men nu när prisbilden har halverats passade han på att ta sig till Anestens en sista gång.

– Ja, behöver man något är man ju dum om man inte går hit, säger han.