Shai målar för välgörenhet: ”Barnen inspirerade mig”

Borås Artikeln publicerades

En ny färggrann vägg ska piffa upp tillvaron för barnen på Säs. Projektet är en del av Sjuhärads Barncancergala som går av stapeln 8 november.

”Jag ville verkligen vara med och bidra”, säger konstnären Shai Dahan.

På Södra Älvsborgs sjukhus är street art-konstnären, Shai Dahan, i full gång med att måla en av väggarna in till barnavdelningen. Anledningen till detta är att uppmärksamma barncancer och projektet görs i samarbete med Tobias Guldstrand som är en av initiativtagarna bakom Sjuhärads Barncancergala.

– I år har vi utökat Barncancergalan så att tio procent av de insamlade pengarna går till lekterapin här på sjukhuset. Vi ville göra något med lokal anknytning och kontaktade sjukhuset och frågade om de ville vara med, säger Tobias Guldstrand.

Shai Dahan målar på en av väggarna på Säs medan Tobias Guldstrand dokumenterar arbetet.
Shai Dahan målar på en av väggarna på Säs medan Tobias Guldstrand dokumenterar arbetet.

I första etappen ska en vägg prydas med en målning och det pågår diskussioner att måla en betydligt större del av korridoren som leder upp till barnavdelningen.

– Tanken är att sälja dessa väggar på auktion till företag som kan sätta sina namn på målningarna. Vi får se hur det blir. Det finns en tanke att göra något på själva barnavdelningen också med lite målningar på djur och skapa någon form av upptäcktsresa, säger Tobias Guldstrand.

 

Det pågår diskussioner att måla ytterligare väggar i korridoren som leder in till barnavdelningen på Säs.
Det pågår diskussioner att måla ytterligare väggar i korridoren som leder in till barnavdelningen på Säs.

Konstnären Shai Dahan tvekade inte en sekund när han fick frågan om att medverka i projektet. I fjol såldes en av hans tavlor för hela 40 000 kronor på Barncancergalan.

– Det var en ”no brainer” för mig. Jag försöker alltid delta på något sätt med välgörenhet speciellt när vi börjar närma oss juletider. I fjol blev jag väldigt berörd av Tobias arbete, han är en hjälte, och av alla föräldrars berättelser om deras barn som har drabbats av cancer. Barnen är så modiga och det inspirerade mig, så jag kände att jag verkligen ville vara med att bidra, säger Shai Dahan.

Hur går tankarna med just den här målningen?

– Jag besökte barnavdelningen och såg lite mjukdjur och det fanns även en zebra nere i sjukhusentrén. Jag bestämde mig för att måla något upplyftande med ljusa och levande färger. Jag tror att det blir roligare för barnen att passera här i korridoren och inte bara se en tråkig vit vägg, säger Shai Dahan.

Sjuhärads Barncancergala äger rum på Åhaga 8 november. I fjol samlade man in 438 000 kronor. En summa som arrangörerna hoppas kunna slå den här gången.

– Vi räknar med en halv miljon kronor. Det här är en sådan viktig sak att uppmärksamma och så långe jag har tid kommer jag att fortsätta med att samla in pengar till barncancerfonden, säger Tobias Guldstrand.