Seriösa frisörer får ny licens: "Det rycker upp branschen"

Borås Artikeln publicerades
Frisören Carin Berver Sundell välkomnar den nya licensen som är utformad som ett körkort.
Foto:Mariell Dahlström
Frisören Carin Berver Sundell välkomnar den nya licensen som är utformad som ett körkort.

Nu får utbildade frisörer en licens som liknar ett körkort.

– Ett jättebra initiativ, tycker frisören Carin Berver Sundell som har hakat på.

Fram tills i dag har vem som helst kunnat kalla sig för frisör och fått öppna en egen frisersalong. Men nu har Frisörföretagarna tillsammans med bland annat Handelsanställdas förbund tagit fram en licens som tydligt ska visa att frisören har den rätta utbildningen och kompetensen.

Inne på Carin Berver Sundells salong är licensen, som ser ut som ett litet körkort redan uppsatt på en av speglarna. Hon har jobbat som frisör i nästan tio år och välkomnar initiativet.

– Det har pratats länge om det, men det har varit oklart hur utformningen ska se ut. Jag tycker att det är ett bra initiativ. Det rycker upp branschen lite och skapar en yrkesstolthet för alla som har lagt många år på utbildningen. Du kan inte missa det när det sitter framför dig på spegeln.

Själv utbildade hon sig till frisör på Almåsgymnasiet i Borås, är aktiv i Frisörföretagarna och siktar på att ta ett mästarbrev i framtiden – det högsta beviset på yrkesskicklighet inom hantverksyrken.

Problemet med oseriösa frisörer har märkts tydligast när det gäller prissättningen.

– Om man jobbar seriöst, betalar ut schysta löner och följer Handels avtal måste man hålla ett visst klippris. De som inte gör det kan ha sin egen prissättning som ofta är lägre. Det har skapat en osund konkurrens mellan utbildade och outbildade frisörer, säger hon.

Precis som på ett vanligt körkort finns det olika behörigheter som visar vilken kompetens och erfarenhet frisören har. Carins kort visar att hon har ett godkänt delprov som frisör, ett gesällbrev och att hon driver ett seriöst företag.

– Ser man som kund bokstaven D på licensen vet man att frisören betalar skatt och moms och har bra villkor, säger hon.

Tror du att kunderna komma efterfråga licensen nu när den finns?

– Det hoppas jag. Särskilt bra är den när man letar efter en ny frisör eller kommer till en ny stad där man inte har någon rekommendation att gå på.

Fakta

Licensen

Syftet med licensen är att tydligt kunna visa för konsumenten vilken utbildning samt kunskap frisören har inom yrket.

Modellen för licenseringen bygger på branschens nuvarande system för yrkesprov och yrkesbevis.

Licensen utfärdas av Frisörernas yrkesnämnd och är giltig i tre år innan den behöver bytas ut.

Visa mer...