SD tar strid om politikerpost i Borås

Borås Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna i Borås kommer att ta strid för att få posten som andre vice ordförande i fullmäktiges presidium.

– Det är mycket symbolik bakom den rollen, säger Andreas Exner (SD).

Efter ett medlemsmöte har Sverigedemokraterna i Borås bestämt att Andreas Exner blir den som får en framtida trolig kommunalrådspost i Borås. Och som heltidsavlönad politiker får han också rätt till en politisk sekreterare, en post som partiet planerar att Anders Alftberg ska få.

I en politisk överenskommelse har de andra partierna i Borås innan valet gjort upp om hur politiska poster ska fördelas. Den överenskommelsen har inte SD skrivit under.

– Vi motsatte oss att Borås ska få åtta kommunalråd. Vi frågade om den punkten kunde lyftas ur överenskommelsen, men då vann det inget gehör hos fullmäktigegruppen. De tvingade oss att välja allt eller inget.

Därmed kommer de partier som ska styra Borås ihop att få poster som ordförande och andre vice ordförande, medan den opposition som formeras kommer att få uppdraget som vice ordförande.

Och det accepterar nu Sverigedemokraterna i huvudsak, men de kommer att försöka få posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige.

– Det är mycket symbolik bakom den rollen, säger Exner. Vi skulle gärna se att man följer kutym och fördelar posterna i presidiet proportionerligt.

Han jämför med riksdagen, där SD:s Björn Söder är andre vice talman i kraft av att partiet där är det tredje största, precis om i Borås.

– Vi kommer att lyfta frågan i samband med fullmäktigemötet den 18 oktober, säger Exner.

Men formellt kan inte SD ställa krav på en plats i kommunfullmäktiges presidium.

SD har också beslutat att Björn Qvarnström kommer att ha kvar rollen som gruppledare i fullmäktige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.