SD-succé – trots tafsskandal: ”Vi är jätteglada”

BORÅS Artikeln publicerades
Sverigedemokraterna i Borås ligger över rikssiffrorna – något Andreas Exner applåderar.
Foto: Mia Höglund
Sverigedemokraterna i Borås ligger över rikssiffrorna – något Andreas Exner applåderar.

En turbulent valspurt till trots – SD är på frammarsch även i EU-valet.

När den preliminära rösträkningen offentliggjordes vågade partimedlemmarna i Borås också jubla.

– Vi är jätteglada över det här, säger kommunalrådet Andreas Exner (SD).

Runt 20 partimedlemmar följde TV4-sändningen – de föredrog den framför SVT:s variant – under söndagskvällen. När resultatet av SVT:s vallokalsundersökning presenterades blev det på sin höjd några höjda mungipor. Undersökningar är en sak, kalla fakta en annan. Desto gladare miner blev det efter klockan 23 när den preliminära rösträkningen fanns till allmän beskådan.

EU-siffrorna nu pekar mot drygt 15 procent, lokalt i Borås till och med över 16.

– Det jag först och främst tittade på är hur det har gått i Borås. Vi ligger över rikssnittet. Vårt arbete har gett effekt, säger Andreas Exner som själv hade varit nöjd med ”allt över 13,5”.

Vid förra EU-valet stannade Sverigedemokraternas valresultat på 9,67 procent. Nu kan SD alltså räkna in tre mandat i Europaparlamentet i stället för två.

En framgång inte minst utifrån det faktum att valrörelsen knappast förlöpt smärtfritt.

Nuvarande parlamentsledamoten Kristina Winberg petades sent från listan och förstanamnet Peter Lundgren har fått stå till svars för att tafsat på en kvinnlig partikamrat.

Kommunalrådet Andreas Exner utbringar en skål för valresultatet på partiets valvaka i Borås under söndagskvällen.
Foto: Mia Höglund
Kommunalrådet Andreas Exner utbringar en skål för valresultatet på partiets valvaka i Borås under söndagskvällen.

– Våra väljare är väldigt statiska. Jag tror att man söker sig till Sverigedemokraterna för politiken och inte för representanterna bakom. Så länge den mentaliteten finns kommer det inte att ha någon jättestor effekt för oss även om sådana här saker händer.

Men det kan inte vara positivt för er?

– Nej, oavsett vad som har hänt eller inte är det en väldigt beklaglig situation för alla inblandade.

Hur har din egen bild av Peter Lundgren påverkats av det som kommit fram?

– Jag är en person som inte dömer innan rättssamhället har gjort det. Det är svårt att döma någon beroende på vad media vill lyfta fram till exempel.

Men utifrån vad han själv har sagt?

– Då tycker jag att han har agerat väldigt dumt. Man har ett särskilt ansvar som politiker och jag förväntar mig också internt att man upprätthåller det. Men jag har förstått att han ändå har tagit till sig av kritiken som har framförts.

Är det rätt att han får vara kvar på valsedeln?

– Ja, han har ju ett fortsatt förtroende från partiet och från våra väljare.

På den hypotetiska frågan om vad Andreas Exner skulle ha röstat i en ny EU-folkomröstning svarar han nej men att partiet förstås ska använda de mandat som väljarna ger för att påverka så mycket som möjligt.

– Jag ser att det finns många fördelar med EU, men det finns många negativa delar också. Den nya linje som vi har antagit – att prata mer om kärnuppdraget, mer samarbete och mindre överstatlighet – är något som jag ställer mig bakom till 100 procent.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.