SD ökar – KD kan åka ur fullmäktige

Borås Artikeln publicerades
Resultatet av Novus väljarbarometer för kommunvalet i Borås. På bilden syns från vänster Sverigedemokraternas toppnamn till fullmäktige, Björn Qvarnström, Annette Carlson (M) och Ulf Olsson (S).
Resultatet av Novus väljarbarometer för kommunvalet i Borås. På bilden syns från vänster Sverigedemokraternas toppnamn till fullmäktige, Björn Qvarnström, Annette Carlson (M) och Ulf Olsson (S).

Sverigedemokraterna ökar markant, Kristdemokraterna åker ur kommunfullmäktige och det rödgröna blocket blir störst.

Det visar väljarbarometern som Novus tagit fram åt Borås Tidning, Sveriges Televison och Sveriges Radio.

Precis som i riksdagsvalet väntas Sverigedemokraterna gå rejält framåt i höstens val. Med 16,6 procent av rösterna till fullmäktige ökar partiet med 5,3 procentenheter jämfört med valresultatet 2014.

Men ökningen är inte så stor som i de senaste opinionsundersökningarna till riksdagsvalet där SD ligger omkring 20 procent.

– Borås är historiskt en vänsterstad med en arbetarrörelseförankring. Vi har arbetat lite mer i motvind i Borås än nationellt, säger SD Sjuhärads ordförande Andreas Exner.

Han är dock nöjd med Sverigedemokraternas resultat i mätningen.

– Det här är en enstaka opinionsmätning och det är den 9 september som gäller, men skulle de här siffrorna hålla i sig är vi naturligtvis glada att vi får ökat förtroende från boråsarna, säger han och fortsätter:

– Vi blir ju tydliga vågmästare igen om inte Moderaterna väljer att göra en liknande uppgörelse som förra gången.

Andreas Exner (SD).
Foto: Jan Pettersson
Andreas Exner (SD).

Opinionsundersökningen visar också att Kristdemokraterna är farligt nära att åka ur kommunfullmäktige. För att få de tre procent som krävs för att vara kvar saknas 0,7 procentenheter i mätningen. Men Niklas Arvidsson, partiets toppnamn, är inte rädd att åka ur fullmäktige.

– Jag är faktiskt inte särskilt oroad över mätningen ändå. Det gjordes en motsvarande mätning inför förra valet som visade på samma siffror ungefär. Jag tror att det lilla urvalet drabbar oss som litet parti, säger han.

– Vi känner tvärtom en oerhört positiv förändring när vi har pratat med människor de senaste två veckorna. Vi är fulla av optimism att vi kommer göra ett väsentligt bättre resultat än i den här mätningen.

Niklas Arvidsson (KD).
Foto: Anders Engström
Niklas Arvidsson (KD).

Samtidigt som Socialdemokraterna har omkring 25 procent i stöd i riksdagsmätningarna visar den lokala barometern att stödet för partiet är starkare i Borås. Trots en minskning med två procentenheter får Ulf Olssons parti fortfarande över 30 procent av rösterna i mätningen.

– Sett till hur det går på nationell nivå så är det en bra siffra. Men man får vara försiktig när man tolkar en opinionsmätning några veckor innan valet, säger Olsson.

Men ni backar 2,1 procentenheter.

– Den nationella trenden slår alltid igenom på kommunal nivå. Så är det för alla partier. Det har varit en tuff tid där fokus inte har legat på välfärdsfrågan som är vår starka sida. Fokus har i stället legat på andra frågor.

Vad skulle ett sånt här betyda för styret i Borås kommande mandatperiod?

– I det här skedet spekulerar jag inte i valresultatet. Vi ska försöka få så mycket stöd som möjligt och efter valet får vi se vilka majoriteter som kan bildas.

Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Jan Pettersson
Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det är inte ovanligt att oppositionen, i det här fallet Alliansen, ökar efter en mandatperiod, men av mätningen att döma går de fyra partierna sammanlagt bakåt: från 38,5 till 37,7 procent. Moderaterna tappar två procentenheter.

– Vi ligger högre än de senaste mätningarna nationellt och har inte tappat väsentligt från förra valet. Nu har vi två veckor på oss att jobba hårt och vi hoppas naturligtvis att vi ska nå högre siffror än vad mätningen visar, säger kommunalrådet Annette Carlson (M).

Annette Carlson (M), kommunalråd.
Foto: Jan Pettersson
Annette Carlson (M), kommunalråd.

Det mesta tyder på att det återigen blir ett komplicerat läge i Boråspolitiken efter valet.

– Som det ser ut nu har inget block egen majoritet. Om den situationen kvarstår efter valet så kommer förankringsarbete att vara ett måste för att få igenom sin politik. Det är vi beredda på, säger Annette Carlson.

Fakta

Undersökningen

Novus har på uppdrag av SVT, SR och Borås Tidning genomfört en opinionsundersökning om väljaropinionen i Borås kommun.

500 telefonintervjuer har genomförts under perioden 1–12 augusti och frågan var: Om det var kommunval i Borås i dag, vilket parti skulle du rösta på? Deltagarfrekvensen är 35 procent. Novus bedömer att bortfallet inte påverkat resultatet.

Felmarginalerna varierar och de största partierna har högst:

M 18,2 (+/- 3,49%)

C 7,2 (+/- 2,26%)

L 8,4 (+/- 2,43%)

KD (+/- 1,31%)

S 31,2 (+/- 4,05%)

V 8,0 (+/- 2,37%)

MP 4,1 (+/- 1,73%)

SD 16,6 (+/- 3,25%)

FI 0,1 (+/- 0,28%)

80 procent har uppgett vilket parti de kommer att rösta på. 15,3 procent är osäkra samtidigt som knappt fem procent har vägrat svara, sagt att de inte vet eller att de inte kommer rösta.

Det här var den sista delen av fyra i publiceringarna kring opinionsundersökningen.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.