”Upptäckte att den hade godkänts av en påhittad kommitté”

Borås Artikeln publicerades
Foto: Andreas Carlsson

Två läkare på Södra Älvsborgs sjukhus har fällts för forskningsfusk. De har opererat svårt sjuka patienter med en vetenskapligt obeprövad metod. Tre drabbades av vårdskada.

Läkarna har använt metoden på patienter med perforerat magsår i tolvfingertarmen, inom ramen för sitt forskningsprojekt.

De kom på att det borde vara möjligt att använda vedertagen sårtätningsmetod för matstrupe även i tarmen: En stent läggs över såret, som får läka och därefter plockas stenten ut ur kroppen.

Läkarna gjorde totalt tio sådana operationer 2008-2012, varav åtta på Säs.

Enligt etikprövningslagen krävs forskningsetiskt godkännande för att bedriva forskning på människa. Läkarna hade inte det, och berättade inte för patienterna att de saknade tillstånd.

– Det är oerhört allvarligt. Patienten ska bli behandlad enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Man har också rätt till information enligt patientlagen, säger chefläkaren Sara Degerman Carlsson.

Läkarna gav sken av att allt var i sin ordning, och hade chefens förtroende att utföra ingreppen på patienter som inkom med det relativt ovanliga men allvarliga sjukdomstillståndet.

2013 publicerade en ansedd internationell vetenskaplig tidskrift en artikel om de framgångsrika operationerna på Säs.

Är du drabbad eller anhörig?

Välkommen att höra av dig till Hannele Parviainen.

hannele.parviainen@bt.se

033 - 700 07 11

Visa mer...
”Läkarna påstod att studien hade godkännande från en påhittad lokaletisk kommitté på sjukhuset"

Fyra år senare tänkte sjukhusets forskningschef anmäla metoden som ett lyckat exempel vid ansökan om statliga forskningspengar.

– Då såg hon att läkarna påstod, i artikeln från 2013, att studien hade godkännande från en påhittad lokaletisk kommitté på sjukhuset, som inte heller har funnits här historiskt, berättar Sara Degerman Carlsson.

Sjukhuset anmälde läkarna till Göteborgs universitet, där de bedrev sina forskningsstudier. Forskningsrådet kopplades också in.

Granskningen resulterade i att läkarna fälldes för forskningsfusk.

Säs har också beställt en extern utredning, som visar att tre av patienterna drabbades av vårdskada på grund av ingreppen.

En döende person utsattes för onödigt omfattande vårdinsatser.

– Båda granskarna, som är nationellt erkända, säger att patienten inte dog på grund av behandlingsmetoden. Däremot var det oetiskt att göra ingreppet eftersom personen var döende och utsattes för psykiskt lidande, säger Sara Degerman Carlsson.

Den andra vårdskadan drabbade en patient som fick propp i benet efter missad proppförebyggande behandling. En annan patient fick vänta på operation i flera dagar och det krävdes ytterligare en operation för att åtgärda en komplikation.

Alla tre samt ytterligare två av de opererade är avlidna idag. Enligt Säs granskning finns ingen koppling till operationsmetoden i något av fallen.

”De verkar inte förstå digniteten på det hela, utan är uppfyllda av att de har kommit på en bra sak”

Sara Degerman Carlsson anser att operationsmetoden i sig tycks vara en bra idé som bidrar till kirurgins utveckling.

– Om läkarna hade gjort en forskningsetisk ansökan så hade de troligtvis fått det. Men det förändrar inte faktum: man får inte göra som de har gjort. Det kunde lika gärna ha varit en dålig idé och därför har vi en etikprövningslag.

Hur förklarar läkarna själva det fejkade tillståndet?

– De verkar inte förstå digniteten på det hela, utan är uppfyllda av att de har kommit på en bra sak.

Läkarna är fortfarande anställda på Säs, men det pågår arbetsrättsliga åtgärder.

En tredje läkare på Säs, som bidrog med datainsamling till artikeln i tidskriften, friades från forskningsfusk.

Personen fick forskningsetiskt godkännande för metoden med hänvisning till den nu fällda studien. Arbetet har stoppats tills vidare.

Sara Degerman Carlsson har också gjort en anmälan enligt Lex Maria.

– Utgångspunkten är att det får inte finnas någon tveksamhet om vad sjukhuset gör och inte gör när patienten kommer till Säs. Det är därför jag vill att Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) granskar det som hänt.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.