Säkerhetschefen efter rånvågen: ”Medborgargarden är en farlig väg”

Borås Artikeln publicerades

Veckans gäst i podden ”Alla hatar Borås” är Peder Englund, avdelningschef för Centrum för kunskap och säkerhet i Borås stad.

Han berättar om sin långa erfarenhet som polis – och resan till kommunen, där han nu ansvarar för säkerhetsfrågor.

 

I veckans avsnitt ger han bland annat sin syn på övervakningskameror, som han anser bör vara fler i Borås. Han kommenterar också den våg av personrån som ägde rum i Borås under sommaren:

– Det skapar en ofantlig reaktion ute i samhället – vilket det ska göra, för det var eländiga brott som begicks. Polisen har lagt stora resurser och jobbat väldigt professionellt med det här. De har med systematik kommit fram till vissa saker och hittat bevisning som ringade in de misstänkta.

I samband med rånvågen gick det rykten om att medborgargarden skulle söka upp rånarna och ta saken i egna händer – något Peder Englund anser var en illavarslande utveckling:

– Men när människor känner att ”nu får det vara nog” och bildar egna grupper som ska ta saken i egna händer, är vi inne på en väldigt farlig väg. Vi har sett liknande saker i England där helt oskyldiga blir utsatta och angripna för att de hängts ut som pedofiler. Samhället måste behålla sina trygghetsskapade åtgärder med synliga poliser på stan, så att den här sortens tendenser inte börjar gro.

 

Lyssna på tidigare avsnitt här:

Wiktoria Johansson

 

Milad Ramezankhani

 

Johanna Almgren

 

Aronchupa

 

James Åke Englund

 

Lasse Nilsson