Så vill polisen stoppa telefonbedrägerierna i Sjuhärad

Borås Artikeln publicerades
– Alla ska veta vad vishing är, menar Anna-Karin Kjellgren.
Foto: Foto: Jan Pettersson
– Alla ska veta vad vishing är, menar Anna-Karin Kjellgren.

Telefonbedrägerier har på kort tid blivit ett nationellt problem med många drabbade. Därför har region Väst påbörjat en kraftsamling mot bedrägerierna i hopp om att sprida informationen vidare.

Under våren har Polisområdena i region Väst bjudit in samtliga lokala medier till pressträffar för att informera om problematiken kring de telefonbedrägerier, även kallad vishing, som drabbar fler och fler.

På tisdagen var de på plats i Borås polishus för att sprida informationen vidare.

– Vi behöver hjälp med att sprida budskapet vidare att så många som möjligt vet vad som händer. Alla ska veta vad vishing är, säger Anna-Karin Kjellgren på bedrägerisektionen i region Väst.

Och det är inte bara våra äldre som drabbas, bedragarna har nu börjat rikta in sig mot en ny målgrupp i samhället.

Anna-Karin Kjellgren informerade om hur man kan skydda sig mot bedragarna om man blivit uppringd.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Anna-Karin Kjellgren informerade om hur man kan skydda sig mot bedragarna om man blivit uppringd.

– De ringer upp personer i medelåldern som inte har svenska som modersmål. De kanske inte vet hur det svenska banksystemet fungerar och vilka ärenden som man kan göra över telefon och inte, säger Anna-Karin Kjellgren.

Tack och lov är vi i Älvsborg inte lika drabbade av telefonbedrägerier som övriga områden i region Väst. Sedan oktober förra året fram till och med i februari i år har det utfärdats 16 anmälningar om bedrägerier och 11 försök till bedrägeri. Totalt rör det sig om 631 000 kronor, vilket motsvarar en summa på i snitt 42 000 kronor per offer.

Polisen har även märkt att bedragarna har börjat ta till ännu fulare knep för att lura sina offer.

– De har börjat följa upp telefonsamtalen med besök. Oftast ringer de och säger att de är från en banks säkerhetsavdelning och att personen pengar är på väg att gå förlorade.

– Möjligtvis blir personen orolig men då föreslår bedragen att denna istället kommer förbi och hjälper personen med kort och kortläsare.

Hittills har polisen fått in två rapporter av liknande händelser som inträffat i Storgöteborg.

fakta

Fem tips för att inte bli lurad

Lägg på luren om någon ber dig ta fram din bankdosa eller använda ditt BankID.

Identifiera dig aldrig med BankID eller dosa på någon annans begäran.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du blir osäker, lägg på och leta upp numret till dem som ringer själv och kontrollring.

Har du lämnat ifrån dig koder, ring banken med en gång! Gör sedan en polisanmälan, även vid försök - 114 14.

Källa: Polisen

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.