Så var Kronprinsessan Victorias dag i Borås

Borås Artikeln publicerades

I dag fick Textile fashion center och högskolan finbesök av kronprinsessan som fick ta del av forskning och klädutställningar.

–Jag är imponerad av bredden. Det var fascinerande att ta del av, säger hon.

På promenaden från Textile fashion center till högskolans byggnad sprang fotografer och nyfikna boråsare kors och tvärs för att få en skymt av kronprinsessan Victoria. Kamerorna smattrade och för en kort stund var trafiken i tågkorsningen tvungen att stanna upp. Inne i entrén på högskolan flockades studenterna, alla med en mobiltelefon uppe i luften. Allt på grund av att kronprinsessan Victoria under fyra intensiva timmar skulle ta del av högskolans forskning och arbete med hållbarhet och textil.

Efter en inledande vegetarisk lunch på The Company påbörjades dagen med en visning av smart textil i textile showroom. Först bakom fördragna draperier och sedan i sällskap av media. Där fick hon titta närmare på den gula klänningen, som har tillverkats av jeans. Men mitt under visningen fick hon syn på en bekant bild i fönstret.

–Och pappa är här också!, utbrast Victoria när hon fick syn på ett foto på Carl XVI Gustaf.

Snart därefter kikade en ung nervös tjej fram för att räcka över en teckning till Victoria. Det blev en i raden av samtal som kronprinsessan hade med olika barn under dagen.

Annie Andréasson, som är högskolans kommunaktionschef, fick också möjligheten att räcka över en gåva. Nämligen boken Kunskapens trådar, en berättelse om Borås textilhistoria som hon författade till invigningen av Textile fashion center.

–Kronprinsessan sa att hon skulle läsa den. Det lovade hon, säger Annie Andréasson.

Strax efter 14.00 var det dags för forskarcaféet. I ledning av Jenny Johannisson, skolans vice rektor inom forskning, fick kronprinsessan tillsammans med politiker och representanter lyssna på fyra forskare. Bengt Persson, Karin M Ekström, Mohammad Taherzadeh och Kennert Orlenius berättade förväntansfullt om hållbar utveckling ur alla tänkbara aspekter. Bengt Persson gladdes mycket åt responsen från Victoria.

–Jag tycker vi fick väldigt kvalificerade frågor från både kronprinsessan och landshövdingen. Hon hade framförallt relevanta frågor till Mohammads redogörelse om biogas. Hela arrangemanget kändes avspänt och trevligt, säger Bengt Persson.

Efter en timme inne i forskarcaféet avslutades dagen med en visning av handelslabbet. Kommunaktionschefen Annie Andréasson var mer än nöjd med besöket och upplägget.

–Det var en jättelyckad dag. Vi ville att det skulle vara ett trevligt besök under ämnet hållbarhet och textil. Det lyckades vi verkligen med, säger hon och fortsätter.

–Sen var det kul att hon äntligen fick se klänningen till slut.

Ja, för till slut fick kronprinsessan Victoria titta på den röda klänningsskulpturen som hon och prins Daniel fick i bröllopspresent av Borås. Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög (S) fick äran att visa upp klänningen. Enligt honom hade hon bara sett den i miniatyr innan.

I slutet fick också Borås tidning chansen att fråga huvudpersonen vad hon tyckte om bröllopspresenten.

– Åh, den var bra. Kanske lite svårburen bara, säger Victoria och skrattar.

Vad tar du med dig av dagen i Borås?
– Jag är framförallt imponerad av bredden och kreativiteten. Det var fascinerande att ta del av. Men det är svårt att plocka ut nåt speciellt.

Live-published photos and videos via Shootitlive