Så många polisstudenter har antagits till Borås

Borås Artikeln publicerades
Lotta Englund, projektledare för polisutbildningen i Borås.
Lotta Englund, projektledare för polisutbildningen i Borås.

144 platser – 144 antagna studenter. Den nya polishögskolan i Borås kommer preliminärt att bli full redan till våren.

Av de 771 platser som fördelats på landets fem polisutbildningar har Borås tilldelats 144 studenter. Precis så många som man har kapacitet för.

– Det här är väldigt glädjande, säger polishögskolans projektledare Lotta Englund.

Det har länge varit ovisst hur många studenter Borås kunde tänkas ta emot under våren eftersom man inte fanns med som ett sökalternativ i somras.

Borås fanns däremot med som önskemål i samband med testerna i höstas.

– Jag har känt en viss osäkerhet eftersom vi inte fanns med från början, säger Lotta Englund.

Antagningen, som de sökande får skickade till sig den här veckan, är preliminär. Därmed är det för tidigt att säga om det faktiskt blir 144 studenter i januari. Men att det blir en bra bit över 100 är Lotta Englund säker på. De antagna har till den 27 december på sig att svara.

”Visst känner man en skräckblandad förtjusning”

Eftersom högskolan fick klartecken för utbildningen relativt sent har ett intensivt arbete pågått under hösten. Lokaler har säkrats, lärare har rekryterats och saker börjar falla på plats.

– Visst känner man en skräckblandad förtjusning. Men vi har en lång erfarenhet av professionsutbildningar och känner också att vi har mycket stöd från polismyndigheten. Första terminen är helt planerad med kursplan och lokaler. Alla lokaler är inte färdiga, men vi får lägga utbildningsinnehåll allt eftersom de blir det, säger Englund.

I höstas meddelade Polismyndigheten att man kommer ta in färre studenter än väntat i januari, 750 i stället för 1 020. Trots det fick alltså Borås maximalt antal platser utifrån kapaciteten, 144. Lotta Englund tror att många kommer söka sig till Borås även i framtiden.

– Med det upptagningsområde vi har tror jag att det kommer gå väldigt bra även framåt, säger hon.

Redan nu har ansökningstiden för höstterminen 2019 gått ut. Över 15 000 personer har sökt till polishögskolan, vilket är rekord.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.