Rektorn: "Påverkar inte vår satsning"

BORÅS Artikeln publicerades

Tre polisutbildningschefer varnar för att målet om nya polisutbildningar är orealistiskt och att många utbildningsplatser står tomma. Det bekymrar inte rektorn för Högskolan i Borås. "Vi har satt ner foten och kommer att lämna in en ansökan", säger han.

Högskolan i Borås jobbar på för fullt med sin ansökan om att få en polisutbildning till Borås. Att tre polisutbildningschefer nu höjer ett varningens finger om det orealistiska i regeringens mål och att många utbildningsplatser på andra orter står tomma, vilket Sveriges Radios Ekot rapporterat om, bekymrar inte Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås.

– Att utbildningsplatser står tomma är ingen nyhet, det visste vi sedan tidigare. Vårt mål är att lämna in en ansökan om utbildningen i höst och att den ska komma i gång i januari 2019, säger han.

Brorström menar att upptagningsområdet för en polisutbildning i Borås är stort och oroar sig därför inte för att platserna ska komma att fyllas.

– Vårt upptagningsområde omfattar hela Göteborgregionen och Borås, så det ska inte vara några problem att fylla platserna, säger han.

I Ekots rapportering säger Ola Kronkvist, chef för polisutbildningen i Växjö, bland annat att tusentals nya poliser är ett orealistiskt politiskt mål.

– Från att lärosätet får uppdraget behöver de 1,5-2 år på sig. Man behöver anpassade lokaler, skapa kursplaner, sen ska man rekrytera och placera personal, säger han.

Björn Brorström står dock fast vid vad han tidigare sagt, om Högskolan i Borås får utbildningen så ska den vara i gång våren 2019.

– Det som sagts påverkar inte vårt tempo att få fram en ansökan. Vi vet ju om vilka förutsättningar som gäller och ser inga problem med att komma i gång till 2019, säger han.

Den enda oro som Brorström känner är att det blir förseningar i processen mellan regeringen och polismyndigheten som är den myndighet som tar beslut om vilka lärosäten som ska tilldelas polisutbildning.

Rekrytering av personal är en annan fråga som väckts.

– Det blir en utmaning att hitta personal, men för vår del gäller det att försöka få till ett samarbete med bland annat Göteborgs Universitet, säger Brorström.

Fakta

Antagning

Många söker till utbildningen, men trots det står många utbildningsplatser tomma. Röster för att sänka antagningskraven har höjts, vilket också skedde 2016 då kravet för att passera begåvningstestet sänktes.

Så här ser antagningskraven ut i korthet:

Svensk medborgare

18 år, man måste ha fyllt 18 vid tillfället för ansökan

Giltigt svenskt körkort, B-behörighet

Grundläggande behörighet från gymnasiet

Särskild behörighet

Simkunnig

Fysiska krav

Medicinska krav

Psykologiska krav

Godkänd säkerhetsprövning

För utförligare antagningskrav se polisens hemsida https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/

Visa mer...