Rea på dyra lägenheter i Borås - gratis hyra erbjuds under fyra år

Borås Artikeln publicerades

Nu rear Hökerum bygg ut de sista lägenheterna i Kamelian 1.

– Det är klart man blir förbannad, säger en person som tidigare köpt en lägenhet till fullpris.

Att det börjar gå trögt på fastighetsmarknaden är något som nu börjar märkas tydligt även i Borås. Fastighetsbolaget Hökerum Bygg håller på att färdigställa sina hus vid Viskan. Lägenheterna har dock inte varit så lätta att sälja som företaget hade hoppats, och de tre största i Kamelian 1 står ännu utan köpare. Därför har bolaget nu tagit till ett unikt grepp. De bjuder på månadsavgiften under de fyra första åren. För den dyraste av de tre lägenheterna motsvarar det en prissänkning på omkring 450 000 kronor.

– Något sådant här har vi aldrig gjort förut, säger Maria Ståhl på Hökerum bygg. Vi är medvetna om att det är ett väldigt generöst erbjudande, men vi vill inte sitta med tomma lägenheter, så därför tyckte vi att det är lika bra att komma med något rejält med en gång.

Samtidigt som man erbjuder nya köpare fyra avgiftsfria år, har Hökerum bygg nyligen höjt avgiften för alla dem som redan köpt en lägenhet.

– Det är klart att det här känns inte så kul, säger en lägenhetsköpare som vill vara anonym.

Hjördis Spjuth, en annan lägenhetsköpare är uppgiven.

– Man känner sig maktlös, men det är inte mycket vi kan göra åt det. Vi har ju inte ens hunnit bilda en förening ännu, säger hon.

På Hökerum bygg har man viss förståelse för att de som redan köpt lägenheter kan bli upprörda över att andra kan komma att slippa avgiften de första fyra åren.

– Samtidigt kan man ju fråga sig vad det hade inneburit för föreningen om lägenheterna hade stått tomma. Jag tror att det är bättre för alla om de blir sålda istället, säger Maria Ståhl.

Att det i samband med den ekonomiska krisen och de höjda räntorna plötsligt blivit svårare att sälja villor och lägenheter runt om i landet visar bland annat statistik från Booli.se. Att sälja en lägenhet i september tog ungefär dubbelt så lång tid som i januari i år.

Maria Ståhl berättar också att man inte var förberedd på att de stora och dyrare lägenheterna skulle vara så svårsålda som de visat sig vara.

– I Ulricehamn var det inga problem alls, men jag tror att en av orsakerna till att vi inte lyckats här är att det finns ganska gott om stora, dyra lediga lägenheter i Borås.

Vissa av våra läsare kan ha problem med att kommentera artiklar just nu. Här finns en instruktion för hur man kan göra.