Rattstölderna: Åtalade kan inte förklara godset

Borås Artikeln publicerades

I en högtalarlåda i männens bil fanns stulna rattar och airbags och en stor resväska på deras vandrarhem var full av stöldgods från bilinbrott.

Men två män som åtalats för att ha brutit sig in i 21 BMW och Mercedes kan inte förklara hur stulna rattar, airbags och andra delar hamnat i deras bil och bagage.

– Vi är bara här för att söka jobb. Det var en person som vi skulle kontakta om jobb, men han dök aldrig upp, sade en av dem i polisförhör.

BT har tidigare berättat om åtalet mot männen, 26 och 37 år och från Litauen.

De greps sedan boende i Sjömarken sett två okända personer smyga omkring på villatomter nattetid. Någon hade också hört en bilruta krossas.

Polisen fick tips om en utlandsregistrerad Audi och den stoppades vid Citygross.

I bilen satt två män som enligt polisrapporten var "väldigt nervösa".

När bilen söktes igenom hittades airbags och rattar i en bashögtalarlåda.

Och senare hörde personal på ett vandrarhem i Partille av sig om två gäster som inte synts till på länge och lämnat en stor resväska full med inplastade bildelar.

Gästerna var de två männen. Enligt personal brukade de spela kort på dagarna och ge sig av på nätter.

För att jobba, var deras förklaring.

Männen hade även bott där tidigare, men denna gång kom de med färja till Sverige i slutet av januari och åtalet berör inte brott som inträffat före det datumet.

Bilinbrotten i Västsverige har fortsatt sedan de häktades i början av februari, vilket bekräftar polisens bild av organiserade stölder med flera inblandade.

BT har berättat om förtvivlade bilägare som mötts av krossade rutor och annan skadegörelse när tjuvar stulit rattar med krockkuddar, instrument och andra delar.

Men Håkan Carlsson vid polisens nationella transportsäkerhetsgrupp har i BT varnat för att tjuvar ibland kan använda elektronik för att förstärka signaler från nycklar och ta sig in i fordon. Han har även uppmanat bilägare att inte förvara bilnycklar nära ytterdörrar hemma.

En drabbad bilägare i Borås upptäckte att tjuvar tog sig in i hans BMW och stal ratten, utan synliga yttre skador på bilen.

– Den var låst och parkerad och jag har inte förlorat någon bilnyckel, berättade mannen i polisförhör.

Han är en av dem som berörs av kammaråklagare Anna Kildebos åtal.

I första hand åtalar hon de två männen för 21 grova stölder, i andra hand rubricerar hon dåden som stöld och skadegörelse.

– Jag menar att brotten ska bedömas som grova eftersom de är systematiska och förslagna och värdet på stöldgods och förstörd egendom är stort.

Brotten skedde i Sjömarken, Borås, Alingsås, Lilla Edet, Stenungssund och Hällingsjö, från 25 januari och fram till natten mot den 1 februari.