Annons

Rätten friar från våldtäkt: ”Haft behov av uppmärksamhet”

Tingsrätten frikänner en våldtäktsanklagad man, trots att hans version av händelseförloppet bedöms som minst trovärdig. Som skäl anges bland annat att kvinnan kan ha fabricerat våldtäkten för att få uppmärksamhet.
Borås • Publicerad 2 maj 2018 • Uppdaterad 15 maj 2018

I mars 2017 anmälde en ung kvinna att hon hade blivit våldtagen av en man i 20-årsåldern, knappt två månader tidigare.

Mannen nekade inledningsvis till att ha träffat kvinnan och någonsin haft sex med henne. Efter att dna-bevisen presenterats för mannen, ändrade han sig dock.

Annons

Enligt båda parternas version i rätten, träffades de via sociala medier. En kväll stämde de träff, varpå mannen kom och hämtade kvinnan med bil. Efter att ha kört runt ett tag, stannade mannen vid en sjö. Det är här versionerna går isär.

Enligt kvinnan satte hon sig frivilligt i baksätet eftersom hon trodde det kanske vore mer socialt att göra så. Hon säger att hon försökte hindra honom, men klarade inte att vrida sig undan utan blev våldtagen medan han höll fast hennes armar.

Efter våldtäkten försökte hon att inte gråta framför gärningsmannen. Hon satte sig i framsätet igen och blev avsläppt i centrala Borås. Detta är alltså kvinnans berättelse – som rätten i slutändan väljer att inte gå på.

Mannen har i senare förhör medgett att han träffat kvinnan. Men enligt hans version var sexet frivilligt, kvinnan kysste honom tillbaka och han kom till och med överens med henne om att ses igen.

Under kvällen och efter den påstådda våldtäkten har kvinnan haft kontakt med sina vänner och även deras vittnesmål finns med i polisens utredning. Vid en samlad bedömning av bevisningen, konstaterar tingsrätten att det finns mer som talar för den unga kvinnans version än för mannens version av händelseförloppet. Bland annat har hon lämnat en mer detaljerad redogörelse.

Tingsrätten anser dock att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att mannen tvingat till sig samlaget. Bland annat menar tingsrätten att det bör finnas en viss förståelse för att mannen nekat till att ha haft sex med kvinnan ända tills han konfronterades med dna-bevisningen. Tingsrätten menar att mannen kan ha förnekat händelsen för att han var rädd att inte bli trodd.

Tingsrätten anser att det möjligt att kvinnans psykiska mående kan ha drivit henne till att hitta på en dramatisk historia om en våldtäkt för att få uppmärksamhet av sina vänner.

Tingsrätten väljer därför att ogilla åtalet för våldtäkt.

Sandra OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons