Raffinerat försök att blåsa kommunen

Borås Artikeln publicerades
Foto:Daniella backlund/SvD/TT

En bluffaktura till kommunen stoppades i sista stund. Då hade fakturan redan slunkit igenom hos en tjänsteman och attesterats av kommunchefen Svante Stomberg.

Borås använder sig av en tjänst som automatiskt kontrollerar kommunens leverantörer och fakturor. Systemet Inyett slog larm och utbetalningen stoppades.

Lurendrejeriet var på ett vis raffinerat. Fakturan gällde rekrytering och annonsering av en personalchef, och en sådan var aktuell vid just den här tidpunkten. Referenten på fakturan hade i det läget varit korrekt. Men Borås stad hade inte haft någon kontakt med företaget.

Beloppet på fakturan var drygt 37 000 kronor. Men systemet slog larm då den skulle betalas eftersom företaget finns med i både Svensk Handels och Inyetts listor över blufföretag.

– Det här är faktiskt första gången 30 år som jag har varit med om detta, säger kommunchef Svante Stomberg.

Fakturan är en av många, kanske upp till tusen på ett år, som han attesterar.

– Den stora kontrollen görs i ledet före mig, fakturorna jag får är godkända. När jag tittar på fakturan brukar jag normalt sett se så att jag känner igen namnen. Är det stora belopp gör jag en koll. Men tyvärr kan sådant här hända.

Här kände han alltså både igen ett namn och att kommunen var på jakt efter just en personalchef till den aktuella förvaltningen. Men fakturan var falsk och kunde stoppas i sista stund. Nu är bluffakturan polisanmäld. Brottet rubriceras som försök till grovt bedrägeri eller bedrägeri. Blufföretaget på varningslistan omsätter drygt 21 miljoner kronor.

– Konsekvensen får bli att vi ser över våra rutiner, säger Svante Stomberg. Fakturan skulle inte ha blivit godkänd i ett förstaläge, det är därför vi har ett granskningssystem.