Patient attackerade personal med spruta

Borås Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson/TT

En man har anhållits sedan han gick till angrepp mot personalen på den avdelning där han vårdades.

På söndagsmorgonen fick polisen rycka ut till en vuxenpsykiatrisk vårdavdelning på sjukhuset i Borås. Anledningen var att en manlig patient gått till attack mot personalen med en spruta. Händelsen inträffade vid åttatiden då mannen blev aggressiv.

– Det första han gjorde var att sparka en sjuksköterska i magen. Hon lyckades reda sig genom att sparka honom i skrevet och då har hans aggression vänts mot den yngre sjuksköterskan, berättar Michael Holmberg, jourhavande förundersökningsledare i Sjuhärad.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har då tagit en spruta och huggit den yngre sjuksköterskan i handen samt "rispat med den över underarmen”. Den yngre sjuksköterskan fördes "kraftigt chockad" till akuten.

– De båda är naturligtvis tagna av det som hänt, en av dem säger att hon blev så chockad att hon inte orkade stå upp längre, säger Michael Holmberg.

När polisen kom till platsen hade mannen stängt in sig på sitt rum och var "aggressiv och hotfull". Patrullen fick ta till pepparspray för att klara upp situationen och ta in honom till stationen.

– Att han satt här hos oss var en akut lösning. Vi är inte rustade att ha hand om psykiskt sjuka personer, säger Andreas Jensen, polisens inre befäl i Borås.

Senare på eftermiddagen anhölls mannen – skäligen misstänkt för grov misshandel, försök till grov misshandel samt våld mot tjänsteman – och fördes till en sluten avdelning i närheten av Göteborg, enligt Alingsåspolisen.

– Han vara i så pass dåligt skick att han nu förvaras i en låst rättspsykiatrisk avdelning nu, säger Michael Holmberg.

Det är oklart om sprutan som mannen fick tag i innehöll något läkemedel, samt om den var använd eller inte.

Pressjouren på Södra Älvsborgs sjukhus avböjer att kommentera händelsen och hänvisar till berörd verksamhetschef som inte finns tillgänglig under helgen. Man vill heller inte lämna ytterligare uppgifter om händelsen eller skadeläget.