Protesterna: ”Man kan inte behandla SD som vilka som helst”

Borås Artikeln publicerades

Ett antal organisationer har samlats på Stora torget i Borås för att protestera i samband med Jimmie Åkessons tal. Bland dem finns fyra personer från Liberela ungdomsförbundet.

– Vi tycker att yttrandefriheten är jätteviktig, men då har man också rätt att protestera och erbjuda de som är här en annan politik, säger Cecilia Baggesen-Gyllunger, Lufs distriktschef i väst.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hundratals personer har samlats vid torget för att lyssna, eller protestera emot, Jimmie Åkesson när han håller tal på tisdagseftermiddagen.

Luf planerar inte att störa talet, utan vill protestera i tysthet.

– Vi motverkar demokratin om vi ropar och skriker. Det är inte så vi ska bemöta våra meningsmotståndare, säger hennes Luf-kamrat Ellinor Blom.

De anser att SD:s politik är kvinnofientlig och klimatförnekande, men att de inte vinner något på att vara högljudda.

– Det blir som en offerkofta för honom om vi står och skriker, det blir inte bra. Men man kan inte behandla SD som vilket parti som helst, säger Emmy Scilaris, ordförande i Luf i södra Älvsborg.

När Jimmie Åkesson talade i Göteborg på tisdagsförmiddagen var ett stort antal människor på plats och protesterade högljutt. Polisen omhändertog fyra personer för störande av ordning.

– Det behöver inte vara en vänstersak att vara emot rasism, säger Baggesen-Gyllunger. Vi tycker det är viktigt att visa att även högersidan kan göra det här.

Sverigedemokraterna har kraftsamlat inför torgmötet och har många partifunktionärer på plats.