Problem på häktet i Borås: ”Olidligt”

Borås Artikeln publicerades
Montage med arkivbilder från häktesmiljö.
Foto: Anders Robertsson
Montage med arkivbilder från häktesmiljö.

Alldeles för varmt, telefoner utan täckning och störande ljud från polisens skjutbana.

Situationen på häktet i Borås är problematisk, enligt flera häktade.

En anställd bekräftar för BT att värmen är ”olidlig” och att telefonerna fungerar dåligt.

I en JO-anmälan beskriver flera häktade i Borås situationen på häktet just nu. Framför allt är det den senaste månadens värmebölja som gjort att temperaturen stigit ordentligt inomhus.

”Det blir så pass varmt att man knappt kan ha kläderna på” står det i skrivelsen till Justitieombudsmannen.

Med anledning av klagomålen har BT varit i kontakt med en anställd på häktet som delvis bekräftar bilden som de intagna ger och medger att värmen har varit på tal bland personalen den senaste tiden.

– Det har varit helt olidligt både för anställda och klienter den senaste månaden. Man får dricka hur mycket vatten som helst, säger personen.

De anställda har pratat med cheferna om problemet, men de ansvariga hänvisar till att huset är byggt på 60-talet och att det inte är så mycket man kan göra åt det.

– Jag hade haft väldigt svårt att sitta på häktet under den här värmeböljan. De häktades kritik är befogad, säger den anställde.

”Det är åt helvete för varmt helt enkelt. Vissa klienter har legat i underkläder i sina rum, det går inte att ha kläder på sig”

Kriminalvårdens uppdrag är att se till så att de häktades period som frihetsberövade blir så bra som möjligt och att de är i gott skick inför en eventuell rättegång.

Bilden som de häktade förmedlar, och som delvis bekräftas av personal, talar om att förutsättningarna för en bra häktesperiod är allt annat än goda just nu.

– Det är åt helvete för varmt helt enkelt. Vissa klienter har legat i underkläder i sina rum, det går inte att ha kläder på sig, säger den anställde.

De flesta rum har fläktar installerade, men inte alla. En ny fläkt innebär mycket arbete för personalen eftersom sladden behöver kortas av. Det blir en resursfråga.

I skrivningen står det att värmen gör cellerna till någon form av tortyr. Håller du med om det?

– Nej, men jag kan hålla med om att det borde finnas fläktar i alla rum.

”Det är helt förkastligt att låta en klient exempelvis prata med sin frivårdare och göra en personutredning på toaletten"

Men det är inte bara den säsongsbaserade värmen som klienterna är missnöjda med. För några månader sedan byttes telefonin på häktet, vilket ledde till att täckningen i cellerna försvann. Bäst täckning är det på toaletten.

– Det stämmer. De har köpt vanliga bärbara telefoner som man har i hemmet. Det är helt förkastligt att låta en klient exempelvis prata med sin frivårdare och göra en personutredning på toaletten.

Varför är det så?

– Toaletterna är närmare basenheten. Det är något som har påtalats för chefen och vi väntar på en bättre lösning.

Dessutom ligger häktet i nära anslutning till polisens skjutbana och gym, vilket gör ljudnivån hög. Även det har tagits upp i JO-anmälan.

”Dessa ljud hörs ordentligt!”, skriver man.

Den anställde:

– När de lyfter och släpper vikter på häktet, då smäller det ordentligt. Man blir van vid sånt ljud, men jag förstår att det är jäkligt irriterande att höra någon släppa en skivstång gång på gång när du inte kan lämna rummet du bor i.

FAKTA

JO-anmälan

Anser man att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman kan man klaga hos JO.

Vem som helst kan göra en anmälan och det är inte nödvändigt att man är personligt berörd av det man anmäler.

JO utreder normalt inte klagomål som gäller förhållanden som ligger mer än två år tillbaka i tiden.

Efter JO:s granskning fattar man beslut om myndigheten eller tjänstemannen agerat felaktigt eller inte. Av alla anmälningar resulterar runt tio procent i någon form av kritik.

En myndighet behöver inte rätta sig efter JO:s kritik, men oftast använder myndigheten JO:s uttalanden i arbetet med att förbättra interna rutiner och regler.

Källa: Jo.se

Visa mer...