Praktikant tvingades arbeta tolv timmar varje dag

Borås Artikeln publicerades

När Ailas hembageri i Borås ville ha praktikanter sköttes kontakterna med arbetsförmedlingen av en 45-åring som lämnat Sverige efter pyramidaffärer och en gigantisk konkurs.

Nu har förmedlingen stoppat alla praktikanter och arbetslösa som hoppats på jobb känner sig grundlurade.
Ailas gick plötsligt miste om personal som betalats av staten och i går var det tyst och stilla på företagets bageri och kafé.

”Stängt pga av semester”, upplyste en lapp på dörren till bageriet. ”Stängt på grund av sjukdom”, stod det utanför fiket.

– Jag kallades praktikant men arbetade tolv timmar om dagen. Jag fick satsa egna pengar och hålla med bil när jag for runt till återförsäljare, berättar en man som nyligen fick veta att hans praktik hos Ailas upphört.

Han är upprörd över hur arbetslösa behandlats och minst lika arg för att 45-åringen var inblandad:

– Vadå kontaktperson? Han gjorde mycket mer än så.

Ailas grundare och tidigare ägare berörs inte av denna historia. Men för något år sedan kom nya ägare in i bilden och under 2010 dök 45-åringen upp.
Han var med på möten hos arbetsförmedlingen i Borås. Han var kontaktperson när Ailas skrev avtal om praktikanter eller andra åtgärder där staten stod för löner och ersättningar.

Mannen låg bakom ett pyramidföretag som startade 2003 och med hjälp av kända idrottsprofiler försökte locka folk att satsa pengar. Men det slutade med konkurs och över 33 miljoner kronor i skulder.

Pyramidbolaget fick också stora bidrag från stat och kommun för en satsning i Norrlands inland som skulle ge cirka 100 jobb. Det blev ett fåtal jobb och allt dog ut på mindre än ett år.
45-åringen har officiellt utvandrat från Sverige och är skriven i Spanien. Men mannen har alltså varit aktiv i Borås under senare tid.

– Han var ju inte formell ägare till bageriet och vi gör ingen kontroll av kontaktpersoner. Det har vi ingen rätt att göra, säger sektionschefen Nicole Bouyer på arbetsförmedlingen.

Arbetslösa som blev statligt avlönade på Ailas har en annan uppfattning om 45-åringens roll:

– Han styrde och ställde och bestämde vad jag skulle göra. Det blev mycket hoppande hit och dit. Men jag fick höra att det fanns obegränsade möjligheter för rätt person och ställde upp.

Nu i januari reagerade arbetsförmedlingen och satte stopp för praktikanter.

– Men det beror inte på den mannen utan på brister i handledningen av praktikanter. De utförde arbete i en utsträckning som de inte får, säger Nicole Bouyer på förmedlingen.

BT har trots flera försök inte lyckats nå 45-åringen. Och Ailas hembageri ger ingen kommentar:

– Jag har inget att säga. Jag har ingen lust att prata med dig, förklarar företagets kontaktperson som också sitter i styrelsen.

Arbetsförmedlingen tänker inte utreda fallet vidare:

– Men rent allmänt kan jag säga att vi givetvis försöker undvika sådant som kan skada förtroende mellan arbetsgivare och arbetsförmedlare, säger Nicole Bouyer.