Annons

Populistiska partier tar en allt större plats i EU

Populist- och extremistpartier rycker fram både på höger- och vänsterkanten i Europa.
Vad innebär det och vilka kan Sverigedemokraterna samarbeta med i EU?
Borås • Publicerad 4 maj 2014
Foto: Jacques brinon
Foto: 

– Jag vill ut ur EU. Eller snarare att Bryssel ska kastas ut ur Sverige.

Johan Österlund, 25 år, från Borås är förstanamn på Sverigedemokraternas valsedel till kommunvalet i höst. Han är också styrelseledamot i partiets ungdomsförbund, SDU, som har en hårdare nationalistisk profil än Sverigedemokraterna.

Annons

SDU gick nyligen med i ett större europeiskt ungdomsförbund med namnet YEAH - Young European Alliance for Hope. Där samarbetar man både med franska Front National, FN, och belgiska Vlaams Belang - två partier som Sverigedemokraterna i dagsläget inte har något samarbete med.

– Jag har träffat flera av topparna i Front Nationals ungdomsförbund, Julien Rochedy och Paul Alexandre Martin. De var trevliga, även om fransmän alltid är lite speciella. Julien vägrar till exempel att prata engelska, fastän han kan, för att han tycker att franska är ett så vackert språk, säger Johan Österlund.

Front National tros bli en av EU-valets stora vinnare, i dag har partiet tre mandat men enligt prognoser kan det bli uppåt 20 i årets val. Johan Österlund har inget emot att SD samarbetar med FN och Vlaams Belang i EU, men menar också att han kommer ställa sig bakom vilken linje hans parti än väljer.

– Att SDU samarbetar med FN behöver inte innebära att SD ska göra det. Vi är två olika grupper, ungdomsförbundet och moderpartiet, som inte nödvändigtvis tycker lika i allt. I SDU är vi nationalister, medan moderpartiet inte tror sig vara det i lika hög grad.

Marine Le Pen är partiledare för FN, som fram till nu inte hittat några samarbetspartier i Bryssel, deras politik och åsikter anses som för extrema. Grupplösa partier får mindre talartid i parlamentet, ett mindre ekonomiskt stöd och mindre formell makt eftersom möjligheterna att påverka den förda politiken blir oerhört små.

Efter årets EU-val vill Marine Le Pen och FN ändra på detta, genom att bilda en ny högerpopulistisk grupp i parlamentet tillsammans med belgiska Vlaams Belang, Frihetspartierna i Holland och Österrike samt Lega Nord från Italien.

Le Pen har öppet bjudit in partier som hon betecknar som "patriotiska", däribland Sverigedemokraterna. För att få bilda en ny grupp krävs minst 25 ledamöter från minst sju olika länder, och det är där som Sverigedemokraterna kommer in i bilden.

– SD är viktiga för den gruppen, de kommer eventuellt att behövas. Från Le Pen och Wilders hörs bara positiva ord om SD, de är välkomna, säger Andreas Johansson Heinö, fil dr i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och senior fellow vid den liberala tankesmedjan Timbro.

Sverigedemokraterna har aktivt valt att inte uttala sig om vilka partier man kommer att samarbeta med i Bryssel förrän efter valet 25 maj.

Läs hela reportaget i dagens BT eller i eBT.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons