Polisens skarpa varning: Se upp för falsk hemtjänstpersonal

Borås Artikeln publicerades

Bara under mars månad har polisen fått in anmälningar om nio åldringsbrott där gärningsmannen uppger sig komma från hemtjänsten. Tillvägagångssättet överensstämmer i alla nio fallen. Nu går polisen ut med en varning och ett signalement.

– Åldringsbrotten kommer ofta i vågor. Just nu har vi haft väldigt många liknande brott på kort tid, säger Hans Andrén, spaningsledare vid Boråspolisen.

Närmare bestämt anmälningar om nio brott enbart under mars månad. Tillvägagångssättet är snarlikt och har alla skett i de centrala delarna av Borås.

– Det är nästan alltid en ensam man som tar sig in i ett lägenhetshus och knackar på hos äldre människor och uppger sig komma från hemtjänsten. Sedan ber han till exempel om att få gå på toaletten och när den äldre inte ser stjäl han allt han lätt kan komma över. Kontanter, guld, smycken och så vidare, säger Andrén.

De flesta brotten har inträffat mellan centrum och lasarettet i Borås. Bland annat på Linnégatan, Östermalmsgatan och Skolgatan. Tiderna då den misstänkte gärningsmannen har slagit till har varierat från morgon till kväll med marginell övervikt mot morgonen.

– Som tur är har det inte förekommit våld i samband med brotten. Utan det handlar helt enkelt om en person som lurar gamla människor.

Polisens råd för att inte bli utsatt själv är att alltid be hemtjänstpersonalen att legitimera sig och att aldrig släppa in någon okänd person som inte legitimerar sig i bostaden.

– Om man ändå skulle bli utsatt är det viktigt att ringa 112 så snabbt som möjligt, säger Andrén.

Polisen har gett ett signalement för mannen som misstänks för de nio senaste brotten. Mannen ska vara 20-25 år gammal, ungefär 180 centimeter lång och mörkhyad.

BT har tidigare skrivit om flera andra åldringsbrott då gärningsmän har lurat sig in i äldre människors bostäder. Exempel på tillvägagångssätt är att gärningsmannen/männen har sagt att de ska låna en penna eller utger sig för att vara mäklare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.