Polisen som dumpade kvinna vid ridhuset: "Jag skulle göra det igen"

Borås Artikeln publicerades

Snart ställs han inför rätta för att en ung kvinna mitt i natten dumpades vid ridhuset. Jag gjorde rätt och hade gjort samma bedömning i dag, säger den åtalade polisen i Borås.

–Men om jag fälls kommer nog väldigt många poliser att ta sig en ordentlig funderare innan de vågar använda PL 13, säger mannen i 35-årsåldern.

Med "PL 13" menar han en paragraf i polislagen som ger rätt att avlägsna personer för att de stör den allmänna ordningen, eller för att avvärja brott.
Paragrafen har hamnat i fokus efter fallet som BT tog upp i slutet av augusti. Det handlar om en ung kvinna som kallats Sofia. En mörk novembernatt togs hon in i en polisbuss i centrum och kördes till ridhuset där hon lämnades.

Varför åkte ni dit?
– Av humana skäl kan man köra mot hemmet, men eftersom hon inte sa namn eller adress for vi dit, för ridhuset är ett optimalt ställe om man vill avlägsna folk. Det är upplyst väg och 2,6 kilometer från Stora torget och för sent att ställa till bråk då hon är i stan igen, svarar polisen.

Vi kan kalla honom Johan, fast egentligen heter han något annat.

Det här är Sofias version:
Hon var på en fest och gick ut med två andra för att röka. De stod på smala Lilla Kyrkogatan då en polisbuss plötsligt svängde in. Kompisarna flyttade sig snabbt, fast hon var inte lika kvick.
–Jag stod först med ryggen mot bussen och höll på med läppglans. Jag var inte nonchalant eller otrevlig. Jag är en lugn person men han knappt säga något innan jag blev upptryckt mot väggen.

Hon har berättat om ångesten under färden till ridhuset. Om tankar på att hon råkat ut för falska poliser, för kriminella som tänkte våldta henne.
Hon lyckades stoppa en bil med en ensam tjej, fick lift till Borås och gjorde anmälan.
Den ledde till åtal för tjänstefel mot Johan. Enligt åklagare vid riksenheten för polismål saknades laglig grund att köra iväg Sofia, för hon störde inte allmän ordning och det krävdes inte heller för att hindra brott.

Men Johan försvarar sitt agerande:
–Vi gjorde ett helt korrekt avlägsnande med stöd av lagen och jag skulle göra samma sak igen

Här är hans version:
Sofia stod och stirrade in i bilen och flyttade sig inte när föraren försökte vinka henne åt sidan. Först gick föraren ut för att prata med henne, sedan Johan.
– Hon vevade och slog mot oss. Hon sa emot, det var hela tiden fula saker och tillmälen.

"Det håller inte, vi får göra ett avlägsnande", bestämde Johan och Sofia togs in i bussen.
– Det var väl enda gången vi gjorde något fysiskt, vi fick trycka in henne i baksätet.

Ord mot ord, fast åklagaren trodde på Sofias berättelse om att hon straffats för att polisen ogillade hennes attityd.

Johan har varit polis i nära nio år och säger att han aldrig tidigare misstänkts för brott. Han har avlägsnat många med stöd av PL 13.
– Det är i princip något vi använt varje gång vi jobbat helg. Men kanske börjar man se mellan fingrarna lite mer för att inte hamna i liknande situationen igen.

Han anser att Sofia kunde ha anmälts för hindrande av förrättning, våldsamt motstånd, förolämpning och försök till våld mot tjänsteman.
– Men det blev smidigare för oss och lindrigare för henne att använda PL 13 istället. Vi blev av med ett problem i centrum och hon slapp bli gripen och inlåst i cell.

Två helt skilda versioner som snart prövas i domstol.
–Även om jag var förberedd på att det kunde bli åtal var det en chockartad upplevelse att sprätta upp brevet från tingsrätten. Jag har i princip mått dåligt sedan jag delgavs misstanke om brott, säger Johan.

Du har inte övervägt att sluta som polis?
–Nej, även om det tagit på psykiskt så är svaret nej.

Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd har redan beslutat att Johan inte ska avskedas om han fälls.