Polisen om händelsen i Borås: "Helt fruktansvärt"

Borås Artikeln publicerades

Polisen kallar händelsen där ungdomar sköt raketer mot en fyraåring för "helt fruktansvärd".

Under kvällen rasade fyrverkerilarmen in.

– Riskerna är verkligen enorma, säger Hans Lippens vid polisen.

Strax innan klockan 15.30 fick polisen samtal om ungdomarna på Hässleholmen.

– Killar i 13–14-årsåldern kastade raketer mot mindre barn samtidigt som man sprang omkring i området, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisen skickade en patrull till platsen men då var ungdomarna borta.

– Vi har inte fått tag i någon ännu.

Enligt Lippens är larmet ett av många som har samröre med raketer och ungdomar.

– Det är väldigt, väldigt mycket nu. Man skjuter raketer mot åldringar, blåsljuspersonal, hus och köpcentrum. Det är bedrövligt.

– Man kan fråga sig hur de här ynglingarna har fått tag i raketerna. Vad har föräldrarna för kontroll?

Bara mellan klockan 18 och 20 fick polisen i region Väst in över 20 larm. Ett fall tidigare under dagen var mycket allvarligt.

– En flicka i Skövde fick en raket rakt i ansiktet. Det verkar som att hon klarade sig från svåra skador men hon fick sveda och värk runt ena ögat, säger Lippens och fortsätter:

– Just nu när vi pratar så får vi två larm här i Göteborg. Det är ungdomar som smäller raketer som träffar hus. Och ibland när vi kommer ut på sådant här beskjuts vår personal.

Belastningen är alltså mycket hög. Polisen tar händelserna på största allvar.

– Många gånger är det svårt att avgöra om det är raketer eller skottlossning och då blir det än större pådrag. Det är alldeles för mycket av det här nu. Resultatet blir att vi lägger kraft och tid på sådant när det kanske händer något annat akut. Det är minst sagt olyckligt.

Hans Lippens menar att ungdomarna som skjuter inte förstår riskerna.

– Får man en raket i ögat så blir man blind. Det är följden när det blir en explosion på ett par hundra grader. Pjäserna kan även orsaka bränder i hus. Men de som ligger bakom tänker inte på vad det kan få för konsekvenser.

– Man tycker att det är roligt och kastar raketerna hejvilt mot folk. Det är en kul grej bara så hetsar man varandra och sticker sedan därifrån.

Förbud eller kraftiga restriktioner hade varit önskvärt, säger Lippens.

– Jag hade gärna sett att kommunen skötte fyrverkerierna på nyårsafton och sedan hade det varit bra. För något behöver göras. Jag upplever det som att det blir värre år för år, och det är ingen bra utveckling, säger Hans Lippens.