Polisen om Citybranden: "Vi har kommit långt"

Borås Artikeln publicerades
Foto:Oskar Pålsson

Utredningen kring branden på Ica City går framåt, menar Grova brott-chefen Claes Lindberg.

– Vi känner oss ganska övertygade om hur det har gått till, säger han.

Branden, som ödelade hela Ica-butiken på Allégatan, inträffade tidig kväll den 1 juli. Den startade i anslutning till där tändvätskan i butiken förvarades och polisen var snabb med att konstatera att branden troligen var anlagd.

Några dagar senare hade polisen via övervakningssystemet en trolig gärningsperson, en pojke under 15 år. Pojken är fortfarande misstänkt men är på grund av sin ringa ålder inte frihetsberövad.

Utredningen går framåt, menar Claes Lindberg, chef för Grova brott vid Boråspolisen.

– Jag kan inte säga om vi är i slutskedet eller inte, men vi har kommit långt och känner oss ganska övertygade om hur det har gått till, säger han.

Hur är hans inställning till brottet?

– Man kan inte prata om inställning eftersom det är en ung individ. Vi är heller inte klara med alla förhör runt omkring.

Det mesta talar för att pojken har agerat ensam.

– Vi tror inte att någon annan är inblandad, men vi måste ändå ta reda på om det kan vara så, och om den personen i så fall är straffmyndig, säger Lindberg och fortsätter:

– Vi ska klargöra vem som har gjort det och sedan komma fram till om det behövs sociala insatser med tanke på den misstänktes unga ålder.

Drygt två veckor efter branden på Allégatan pågår fortfarande saneringsarbetet.

– Hela lokalen ska tömmas. Varor, hyllor, inredning, det mesta är förstört. Vissa papper och dokumentation har vi dock kunnat rädda, säger James Åke Englund, som utsetts till Ica Citys kommunikatör i samband med uppbyggnaden av en ny butik.

Han berättar att man upprättat en ledningsgrupp som regelbundet träffas på ett kontor i Ica Citys butik i Knalleland.

– Just nu handlar det mycket om att beställa mycket ny inredning som kyl- och frysskåp eftersom det rör sig om ganska lång leveranstid.

Hur är stämningen bland den drabbade personalen i dag?

– Den är ganska bra, tror jag. I början var det förstås en chock, men det har nog lagt sig nu. Vi hoppas att samtliga våra anställda är kvar när vi öppnar igen.

Om allt går enligt planerna hoppas Ica City att butiken på Allégatan står färdig till årsskiftet.