Mordutredningen klar – gärningsmannen ströp kvinnan

BORÅS Artikeln publicerades

Gärningsmannen agerade helt ensamt, ströp sitt offer – och missbrukade cannabis. Det framkom i dag på polisens pressträff om mordet på Lassalyckan.

I dag presenterade spaningschefen Helena Ericsson, biträdande spaningschef Göran Arvidsson, och polisområdeschefen i Älvsborg Lena Matthijs vad man kommit fram till i utredningen kring mordet på Lassalyckan, som också avslutades i dag.

En uppgift som tidigare varit okänd är att gärningsmannen, en man i 20-årsåldern, ströp sitt offer.

– Vi tror det är en händelse som sker i olika faser. Hon blir attackerad på något vis, hon hamnar på marken. Då blir hon strypt av gärningsmannen. Vår hypotes är att gärningsmannen står över henne och stryper henne. Vi har dna-spår på offrets handskar från honom. Det kommer troligtvis från hans snor eller dylikt, sade Göran Arvidsson.

Han berättade också att offret inte våldtogs, men att gärningsmannen hade en sexuell koppling till sitt handlande.

Både före och efter mordet ska han ha sökt på porr med äldre kvinnor. Han ska också haft ett omfattande drogmissbruk, som få anhöriga kände till.

Foto: Polisen

Under pressträffen framkom det också att ett 10-tal vittnen såg gärningsmannen stryka runt i motionsspåren på Lassalyckan. Vissa av dem upplevde obehag då de mötte honom. När ett vittne hejade på honom hejade han inte tillbaka, och ett annat vittne blev nästan påsprunget av honom.

Polisområdeschefen i Älvsborg avslutade presskonferensen:

– Det här har varit en av de mest omfattande mordutredningar detta polisområdet har hanterat. Jag kan i efterhand göra bedömning att det varit en mycket väl skött utredning, sade Lena Matthijs.

– Hade vi inte lyckats med att lösa mordet hade traumat legat kvar en lång tid framöver. Jag har själv upplevt den oro och osäkerhet som fanns i staden.

”Trots mycket tragik är det väldigt skönt att vi nådde slutet”

Lena Matthijs menar att dna-spåren som gärningsmannen lämnade efter sig var avgörande för att kunna klara upp brottet.

–Det är svårt att i dag se att vi hade klarat upp mordet utan dna-spåret. Det fanns ingen i gärningsmannens närhet som kunde ana att han begått mordet. Hade vi inte gjort den topsning-insats vi gjorde hade vi aldrig kunnat fånga in honom, sade hon.

– Trots mycket tragik är det väldigt skönt att vi nådde slutet, trots att vi inte kunde åtala en gärningsman. För offrets familj har det betytt väldigt mycket, avslutade Lena Matthijs pressträffen med.