"Jobbar hårt med att återta territoriet"

Borås Artikeln publicerades
Lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson.
Foto:Läsarbild och BT
Lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson.

Det kan bli konflikter, men vi tänker inte ge efter för gäng som ifrågasätter vår närvaro på Hässleholmen och vi kommer att stå upp hela vägen.

Det förklarar lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson efter tumultet då en polis blev knivstucken.

Tisdagskvällens händelse var mycket allvarlig och rubriceras som mordförsök.

Men den senaste tiden har polisen även vid andra tillfällen mötts av gäng som uppträtt aggressivt eller på annat sätt markerat när polis gjort ingripanden på Hässleholmen.

– De ifrågasätter vår rätt att vara i området och vidta åtgärder och vi jobbar väldigt hårt med att återta territoriet. Det är inte organiserad brottslighet som har rätt att äga området utan det är samhället och samhällets medborgare, säger Tomas Jansson.

Han vill inte kommentera utredningen om mordförsök och andra brott som nu inletts.

– Rent allmänt är det förstås mycket allvarligt att man ger sig på polisen som vid det här tillfället, men samtidigt var det inte bara hätsk stämning mot oss. Vissa tycker inte om polisen, fast många uttryckte tacksamhet över arbetet vi gör i området.

Polisen som träffades av knivstick i sidan fick lämna sjukhuset efter omplåstring.

– Vi har en modell för hur vi ska ta hand om personal psykosocialt när något händer. Vi har haft samtal med henne och andra som var med och samtalen kommer att fortsätta i dag, säger Tomas Jansson.

Hur påverkar det som hänt polisens arbete?

– Vi har träffats på förmiddagen och lagt upp ytterligare planer för hur vi ska jobba framöver. Metoder vill jag inte gå in på, men vi har redan i dag en hög närvaro i området och kommer att ha ännu högre närvaro, svarar Tomas Jansson.

– Men det handlar inte bara om att ha många poliser utan om att göra rätt saker och vi ska kunna gå in tryggt med personal som ska göra ingripanden. Vi ska klara av det så bra som möjligt utan att någon kollega riskerar att råka illa ut.

Tomas Jansson säger att han haft kontakt med kommunchefen och gett honom en bild av läget. Dessutom ska ett sedan tidigare planerat möte med kommunen hållas under veckan.

Jansson förnekar inte att polisen den senaste tiden mötts av gäng på Hässleholmen som på olika sätt markerat mot polisen. Ibland handgripligt, ibland som någon form av demonstration eller markering.

– Det har väl bubblat lite under ytan, men det har varit en ganska bra arbetsmiljö och vi har kunnat jobba aktivt mot den brottslighet som finns i området och kommer att göra det även fortsättningsvis. Det här förändrar egentligen inte vårt arbete

– Detta aktualiserar bara hur viktigt det är att jobba förebyggande. Vi är i ett väldigt tidigt skede av den plan vi lagt upp för förebyggande arbete och förhoppningsvis kommer inte sådana här saker att hända längre fram utan på sikt kommer vi att se att Hässleholmen blir ett tryggare område där inte sådana här saker händer.

Men Tomas Jansson betonar att hela samhället måste stå upp:

– Vi måste få hjälp av boende med vittnesuppgifter och annat. Vi ska stötta så mycket vi kan när de som vet någonting hör av sig och skulle man råka filma händelser vore det ju fantastiskt bra.

– Det kan bli konflikter, men vi tänker inte ge oss. Vi kommer stå upp hela vägen.