Pojke hotades till livet – Boråsskola anmälde tre veckor senare

Borås Artikeln publicerades
Foto:Pawel Flato/TT

13-åringen fruktade för sitt liv efter att ha blivit mordhotad och bötad på skolan.

Ansvariga fick information och polisanmälde – tre veckor senare.

Under tiden blev pojken misshandlad och utsatt för ett olaga frihetsberövande.

BT berättade tidigare i höst om fallet där unga elever på grundskolor i Borås ska ha misshandlat och hotat jämnåriga vid flera tillfällen.

Värst drabbades en 13-årig pojke som bland annat misshandlades på en skoltoalett och i samband med det även utsattes för ett olaga frihetsberövande.

Han ska också ha blivit attackerad andra gånger och bötad vid olika tillfällen då han vägrat langa knark, enligt honom själv.

Pojken berättade i förhör att han var livrädd.

– Jag är rädd att de ska döda mig, sa 13-åringen.

En 16-åring dömdes för angreppet på toaletten och ett par andra brott. Påföljden blev ungdomsvård.

BT har granskat händelserna som pojken ska ha blivit utsatt för. Innan misshandeln den 5 april ska pojken, enligt egen utsago, ha blivit bötad av en annan elev på skolan. Det inträffade den 23 mars.

– Han sa: du ska sälja knark annars kommer vi knivhugga och döda dig, förklarade 13-åringen i förhör.

Pojken berättade ganska omgående för sina vänner vad som hänt och de kontaktade i sin tur en anställd på skolan. Men någon polisanmälan gjordes inte då av skolan.

Enligt 13-åringen ska han själv, pojken och rektorn ha haft ett möte där pojken erkände att han sagt att en annan kille skulle döda 13-åringen.

Den 5 april kom pojken till skolan och frågade 13-åringen varför han blivit avstängd. Ett par timmar senare drogs 13-åringen in på toaletten och misshandlades. Utanför stod, enligt ett vittne, den avstängde pojken.

Exakt tre veckor efter bötningen ringde en skolanställd polisen och anmälde utpressningsförsöket samt misshandeln. Två dagar tidigare hade en polisutredare mejlat och frågat om händelserna.

Men varför dröjde det 21 dagar?

Skolans rektor är inte intresserad av att prata om händelsen.

– Jag uttalar mig inte om det när det gäller enskilda ärenden, det tror jag att du förstår.

Har du varit i kontakt med polisen om detta?

– Du kan ha hur många frågor du vill. Vi hanterar de ärendena som uppstår, sedan tar rättsväsendet över. Jag kan inte kommentera det.

Du måste kunna kommentera om du har polisanmält det?

– Skolan har polisanmält det, absolut.

Men det var den 13:e april som den skolanställde ringde polisen. De här killarna hade varit inne hos dig i början på april för NN (elev som ska ha hotat offret) blev avstängd, framgår det i förundersökningsprotokollet.

– Med all den informationen du har så förstår du att skolan arbetat en del med det här och gjort en del åtgärder.

Du figurerar inte på något ställe i förundersökningsprotokollet. Det framgår inte där att du gjort någon anmälan tidigare när det kom till er kännedom att han hade blivit mordhotad.

– Nej, nej, det kanske är så. Men vi har gjort de anmälningar vi behöver och vi har arbetat med det, så jag kan inte kommentera det mer.

Mikael Söderman är gruppchef för ungdomsutredningen vid polisen i Borås.

– I min kontakt med skolorna försöker jag förklara att det som anses vara ett brott ute i samhället även är ett brott på skolan. Det är ingen skillnad.

– Och från vårt håll sätter vi aldrig stopp för en polisanmälan. Men ibland kan det vara svårt för skolan vad som är ett brott eftersom det är en så stor portion bedömning i varje enskilt fall.

Men i det här fallet med mordhot och bötning bör man väl anmäla det?

– Då är det inget gränsfall längre. Då är brottet per definition så allvarligt. Om det finns ett mörkertal där man inte har anmält den här typen av brott kan jag inte svara på.

13-åringen har nu bytt skola.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se

033-700 07 74

Fakta

Det här har hänt

23 mars. Enligt 13-åringen blev han tillfrågad av en annan pojke på skolan om han vill sälja knark men svarade nej. Den andre pojken ska då ha sagt: "Du ska sälja knark, annars kommer vi knivhugga och döda dig".

13-åringen berättade för sina vänner vad som hänt. De pratade med en anställd på skolan och 13-åringen blev därefter hämtad av sin mamma.

4 april. Enligt 13-åringens vän blev pojken som ska ha bötat avstängd.

5 april. Vid tiotiden ska 13-åringen ha blivit konfronterad av pojken som frågade varför han blivit avstängd. Enligt 13-åringen gick han och pojken sedan till rektorn för att prata.

Ett par timmar senare tvingades 13-åringen in på en skoltoalett och misshandlades. Enligt ett vittne stod den andre pojken utanför och höll vakt.

6 april. Förhör med en vän till 13-åringen som berättade för polisen om händelserna.

7 april. Första förhöret med 13-åringen som berättade om delar av det inträffade.

11 april. Utredare vid polisen mejlade en skolanställd och frågade om det fanns någon incidentrapport från händelserna den 23 mars och 5 april.

13 april. Vid 14-tiden ringde den anställde vid skolan polisen och anmälde händelserna 23 mars och 5 april.

13 april. Vid 15-tiden svarade den skolanställde polisens mejl och skrev att de uppgifter som fanns var överlämnade till rektorn. Den anställde skrev också att man gjort polisanmälan.

---

Enligt polisen fanns det fem anmälningar som rörde 13-åringen fram till domen i september. Tre var upprättade av polisen och två av skolan (13 april).

Visa mer...