Plugga bättre - med musik

BORÅS Artikeln publicerades
Rätt musik kan höja din koncentration när du pluggar.
Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT
Rätt musik kan höja din koncentration när du pluggar.

Vad lyssnar du på när du pluggar?

Nu har högskolan i Borås tagit fram tre specialkomponerade pluggsymfonier för att hjälpa studenter till bättre studieresultat.

Bakom den nykomponerade musiken står kompositören Håkan Lidbo och ljuddesignern Martin Ljungdahl på företaget Soundmark.

– Tidigare har vi gjort en skiva som heter "Songs for driving" som handlar om hur man kan göra musik bättre lämpad för koncentrerad bilkörning. Vår poäng med det här projektet är att visa hur man i dag inte längre lyssnar på musik - man använder den i stället, säger Martin Ljungdahl.

Det han menar är att få människor i dag sitter framför en stereo och aktivt lyssnar på musik, i stället använder man musik exempelvis när man reser för att stänga ute andra ljud, för att skapa stämning hemma en fredagskväll eller på en fest, och när man tränar.

Men vilken musik som är bäst att lyssna på när man pluggar är ingen enkel nöt att knäcka, och väldigt individuellt.

– Det finns inte en enda låt som passar alla människor, det kan vi vara säkra på. Jag vet människor som lyssnar på radiosporten när de ska skriva för att de är så totalt ointresserade av sport att det hjälper dem att koncentrera sig.

Martin Ljungdahl och Håkan Lidbos stora utmaning har varit att ta fram musik som ska vara både avkopplande, men samtidigt fylla en funktion och vara något som man vill lyssna på.

– Det ska vara rakt, monotont - och samtidigt intressant. Poängen med de här låtarna är att de ska finnas i bakgrunden, man ska lyssna men inte lika aktivt som på annan musik.

De tre symfonier som man har tagit fram, och som inom kort kommer finnas tillgängliga på Spotify, är framtagna för olika sinnesstämningar och situationer.

"Toccata creativo" ska stimulera hjärnans kognitiva tankeprocesser och öka kreativiteten, medan "Sonata concentrata" ska sänka hjärtrytmen och öka koncentrationsförmågan. "Pepp i A-dur" är en uptempo-symfoni som ska få lyssnarens hjärna att utsöndra signalsubstansen dopamin som gör att man upplever ett välbefinnande.

– Testa, prova och fungera vad som fungerar bäst för dig. Det här kanske inte alls fungerar för dig, det viktigaste är egentligen att det sätter igång en tankeprocess om vad det är man lyssnar på och vad det gör med en. Kanske kan man bli mer effektiv genom att lyssna på något annat än man vanligtvis lyssnar på?

Toccata Creativo

"Oväntade musikaliska vändningar som stimulerar hjärnans kognitiva tanke- processer och ökar lyssnarens kreativitet"

Sonata Concentrata

"Långsam takt och monoton melodi som sänker hjärtrytmen. Hjälper lyssnaren att slappna av och ökar koncentrationsförmågan."

Pepp i A-dur

"En positiv uptempo-symfoni som påverkar lyssnarens hjärna att utsöndra dopamin, den naturliga signalsubstansen som får oss att må bra."