Pilotprojektet som blev en succé

Borås Artikeln publicerades
David Lopion fick jobb genom projektet Jobb Tillsammans, ett samarbete mellan Borås stad och IF Elfsborg. 2 bilder
Foto:Håkan Rosenqvist
David Lopion fick jobb genom projektet Jobb Tillsammans, ett samarbete mellan Borås stad och IF Elfsborg.

Tolv erbjöds plats i pilotprojektet. En har fått jobb. Två andra har erbjudits deltidsjobb, sommarjobb och extratimmar. De andra är på väg tillbaka till skolbänken. Nu ska Jobb Tillsammans fortsätta.

Borås stads Jobb Borås slog sig samman med IF Elfsborgs Vi Tillsammans tidigt i våras och bildade Jobb Tillsammans. Kombinationen visade sig bli ovanligt lyckad. Samtliga tolv deltagare i pilotprojektet har tagit stort kliv mot en framtida arbetsmarknad. En, David Lopion 24 år, har till och med fått en tillsvidare anställning.

– Det här är en bra chans för alla som fått chans att vara med, säger han.

Projektet har varit så lyckat att det får en fortsättning. Inom några veckor kommer en ny grupp att starta upp.

– Det är klart att det var enklare för de som bestämmer att ta beslut om en fortsättning nu när projektet har slagit så väl ut, säger Mirsad Dubo, på Borås stads Jobb Borås.

Det primära målet med Jobb Tillsammans har varit att få ut unga på praktik. Yngre personer som antingen har kommit lite på glid eller av andra orsaker har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. IF Elfsborgs sponsorer varit behjälpliga och öppnat upp för praktikplatser. Projektet riktar sig till personer mellan 18 och 30 år.

– Det här är ett försök att hitta lösningar för unga som kommit snett. Tanken är att man ska få komma ut och få testa på något som man kan tänka sig att jobba med i framtiden och på så sätt få motivation att fortsätta sina studier, säger Mirsad Dubo.

Samtliga tolv deltagare i Jobb Tillsammans har varit ute på tre månaders praktik. De flesta är nu på väg tillbaka i utbildning, förutom de som faktiskt har fått jobb.

– Det har gått över förväntan bra. De som fått jobb och erbjudande om extratimmar, sommarjobb och deltid är en bonus, säger Mirsad Dubo och berättar att många av deltagarna inte har gått klart grundskolan tidigare.

Innan 24-årige David Lopion gick med i projektet hoppade han mellan tillfälliga jobb och arbetslöshet. Tidigare i somras fick han via Jobb Tillsammans arbete på bemanningsföretaget Söder & Co. I två månader har han nu arbetat i produktionen på Brämhults juice.

– Jag är riktigt nöjd med det här projektet. Nu när jag är ute och jobbar representerar jag ju både Söder & Co, projektet och Elfsborg, säger han.

Det sistnämnda gläds David åt särskilt eftersom han är hängiven Elfsborgssupporter.

David Lopion är nöjd med hela upplägget.

– Vi har varit en precis lagom stor och bra sammansatt grupp och alla i gruppen har gjort sitt bästa, ingen har fallit ur och gjort bort sig. Jag blev riktigt glad när jag hörde att projektet skulle få en fortsättning, säger han.

Fakta

Jobb Tillsammans

Jobb Tillsammans är ett samarbete mellan Borås stads Jobb Borås och IF Elfsborg. Projektet drog i gång i våras som ett pilotprojekt och riktar sig till unga mellan 18 och 30 år som har svårt att hitta ut på arbetsmarknaden.

Visa mer...