Petzäll i centrum när SVT följer SD ända till riksdagen

Borås Artikeln publicerades

Folkdans, strategiprat i en trång källare och torgmöten som urartar. Ikväll sänds SVT:s dokumentär om Sverigedemokraternas valrörelse.

– Vårt uppdrag har varit att så objektivt som möjligt följa deras valrörelse – både utifrån medias rapportering och inifrån partiet, säger Bo Sjökvist, projektledare för filmen.

Filmen följer partiledare Jimmie Åkesson, partisekreterare Björn Söder, pressekreterare Mattias Karlsson och William Petzäll, vice ordförande i ungdomsförbundet, kommunfullmäktigeledamot i Borås och numera riksdagsledamot. Petzäll har de senaste veckorna deltagit i debatter i olika utskott.
– Jag har ägnat mig åt invandringspolitiska frågor, och fört partiets talan där.

Partiets utgångspunkt är att invandringen hotar den svenska nationella identiteten. I filmen skildras hur Petzäll pratar inför en skolklass om hur ”svenska politiker skändar den svenska kulturen”.

Men han visas även i mer personliga lägen – som när han ska hyra ut sin lägenhet i Borås. Själv har han inte sett filmen än.
– Det återstår att se hur de har framställt allt.

William Petzäll är nöjd med valrörelsen.
– Jag tycker den gick bra med undantag av en del hot, och att media haft en väldigt negativ inställning till oss.

Ilskan över media syns i filmen – som när Jimmie Åkesson kallar en ifrågasättande journalist för ”rövskalle”.
De sekvenser av hot som finns skildrade handlar framför allt om torgmöten som blir inställda på grund av motdemonstranter. William Petzäll säger att han varit med om att människor knuffat och spottat på honom.
– Men det har varit bättre i den här valrörelsen jämfört med 2006, säger Petzäll.

Kan du förstå att människor kan känna sig hotade och provocerade av era åsikter?
– Absolut, det kan jag förstå, och det har de all rätt att uttrycka sina åsikter om. Men oavsett åsikter är det aldrig tillåtet med våld och trakasserier.