Parkeringsvakt: "En bra dag är när vi inte lappat en enda bil"

Borås Artikeln publicerades

Säg, lapplisa eller p-nisse och de flesta tänker sig ett bespottat, hotat och utsatt yrke. En ganska så orättfärdig bild enligt parkeringsvakten Peter Vesanen.

– I första hand är det här ett serviceyrke där vi hellre hjälper människor till rätta än lappar deras bilar.

Peter Vesanen har varit parkeringsvakt i snart nio år och trivs bra med sitt yrke. Och ett särskilt utsatt jobb är det inte för honom.

– Nej, vi får väldigt lite skäll och folk har nog vant sig också. Jag tror att mycket beror på hur vi själva bemöter människor, säger han och förklarar att de alltid eftersträvar en dialog.

– Om du håller på att bli lappad kan du alltid prata dig till en lösning. Så länge jag inte har skrivit ut avgiften är det inte för sent.

Men det måste vara en rimlig och behjärtansvärd orsak.

– Det är upp till vakten, men vi godtar inte vad som helst och det kan inte vara något i stil med ”jag skulle bara?”.

”Jag skulle bara?” är annars den absolut vanligaste förklaringsinledningen och något som tyder på att bilisten är medveten om att den gjort fel.

– Nio av tio gånger vet felparkeraren med sig att han chansat. Sedan finns det också personer som vi känner igen säger Peter Vesanen, som förklarar att man inte kan vara lika överseende med notoriska felparkerare.

– Men vi är inte ut efter att lappa folk. En bra dag är när jag inte har lappat en enda bil. Vårt yrke går först och främst ut på att serva människor, att förklarar vägen eller hjälpa till med startkablar, säger Peter Vesanen och det märks att han trivs med sitt yrke.

– Något som kanske inte alla känner till är att vi inte får gå med vinst. Det betyder att allt överskott går tillbaka till Borås stad. Runt två miljoner delas till exempel ut till djurparken.

Enligt Peter Vesanen är parkeringsvakterna i Borås stad också ovanligt snälla.

– Göteborgare och andra besökare brukar ofta säga det till oss. Men alla uppskattar inte det. Lastbilschaufförerna tycker ibland att vi är lite för överseende.

Finns det något som är dåligt med yrket?
– Arbetstiderna och lönen, men det kompenseras av att vi får vara ute och träffa folk.

Hur reagerar folk på fester när du berättar att du är p-vakt?
–Haha, ja det blir mycket jobbsnack men det är okej. Jag har vant mig och berättar gärna.

Har du någonsin fått en p-bot själv?
–Jomenvisst. När jag var runt 18-19 år och var på besök hos flickvännen. Men aldrig som parkeringsvakt. Nu har jag ju allt för bra koll på reglerna. Sen är jag nog arbetsskadad, säger Peter och berättar att det är lite roligt att titta på skyltar och se hur möjligt och omöjligt folk parkerar i andra länder.