Så vill S ta över styret i regionen

Borås Artikeln publicerades
Foto: Lennart Magnusson

Den regerande grönblå koalitionen i regionen har tappat sin majoritetsställning.

Socialdemokraterna söker nu samarbete över blockgränsen för att ta över styret, och blockera Sverigedemokraternas chans till vågmästarroll.

Alliansen och Miljöpartiet har styrt Västra Götalandsregionen sedan 2014 med sammanlagt 76 mandat av 149.

När 1 028 av 1 029 distrikt är räknade efter söndagens val summeras den grönblå koalitionens mandat till 71.

De rödgröna (S, V, MP) har tillsammans 65 mandat.

Det innebär att ingen av dessa konstellationer får egen majoritet.

Boråsaren Helén Eliasson (S), som är vice ordförande i regionstyrelsen, ser dock chansen att söka samarbete med Allianspartierna i mittenfåran.

– Socialdemokraterna är största parti, och vi är beredda att ta ansvar för regionens verksamheter. Vi står inför stora utmaningar där vi ska förbättra medarbetarperspektivet och korta köerna, och väljarna har visat tydligt att de inte har förtroende för den politik som Moderaterna har drivit, säger hon.

Eliasson är öppen för uppgörelse med partierna i mitten (C, L, KD och MP), vilket skulle innebära 85 mandat totalt (53,7 procent av rösterna).

– Vi får sätta oss ned med samtliga partier som är beredda att säkerställa att vi kan hitta en stabilitet, en majoritet som kan fungera och leda regionen, säger hon.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) har inga planer i nuläget på att stiga åt sidan.

– Jag har inte sammanträtt med de grönblå ännu så jag kan inte säga var vi står tillsammans, men vårt block är fortfarande störst. Min bild är att vi kommer att lägga våra förslag, och sedan är det upp till S och SD att stoppa oss om de väljer att göra så, säger han.

Sverigedemokraterna ökar från dagens 14 till 20 mandat, och får en vågmästarroll om de övriga partierna inte hittar en ny blocköverskridande lösning.

Det är i nuläget oklart om Demokraterna, ett uppstickarparti i Göteborg som gick till val på att kräva folkomröstning om Västlänken, tar plats i regionfullmäktige. Valmyndigheten har ännu inte särredovisat partiets resultat utan det ingår i posten ”övriga”. Besked väntas i slutet på veckan då den slutliga röstsammanräkningen är klar.

– Demokraterna fick ju 17 procent i Göteborg, och ställde även upp i regionvalet. Ifall de får så stort stöd i någon av våra valkretsar så innebär det att de kommer in i regionfullmäktige, säger Johnny Magnusson.

Fakta

Preliminär röstfördelning

S 27 procent (-3,3), 43 mandat (-3)

M 18,6 procent (-3,1), 29 mandat (-4)

SD 12,8 procent (+3,5), 20 mandat (+6)

V 9,6 procent (+1,3), 15 mandat (+2)

C 7,6 procent (+1,4), 12 mandat (+2)

KD 7,6 procent (+1,8), 12 mandat (+3)

L 6,9 procent (-0,2) 11 mandat (+-0)

MP 4,6 procent (-3,7), 7 mandat (-6)

Övriga partier 4,6 procent (+1,8)

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.