Oviss valvaka för Liberalerna: ”Nu är det väldigt pirrigt…”

BORÅS Artikeln publicerades
Anna Svalander (L) – kommunalråd i Borås.
Foto: Lars-Åke Green
Anna Svalander (L) – kommunalråd i Borås.

För Liberalerna blev EU-valvakan mer spännande än för de andra partierna.

– Att ha en plats i parlamentet är jätteviktigt för oss, säger Anna Svalander (L), kommunalråd i Borås.

Tidigt på söndagskvällen såg det ut som om partiet också får behålla ett av två mandat men 4,4 procent i SVT:s vallokalsundersökning gjorde inte att Anna Svalander gjorde glädjevolter framför den egna tv-soffan där hon följde valvakan.

Värre blev det när den preliminära rösträkningen offentliggjordes klockan 23.

– Nu är det väldigt pirrigt. 4,4 kändes ju bättre än 4,1. Dessutom är 600 valdistrikt inte räknade, säger Anna Svalander.

Om resultatet av den preliminära rösträkningen skulle stå sig har Liberalerna fortfarande ett mandat.

– Jag är nöjd om det står sig samtidigt som vi hade önskat oss mycket mer. Under rådande omständigheter får vi säga att det är bra. Sen har vi tre år på oss med ny partiledare att vända den här trenden till nästa val, säger hon.

I det senaste riksdagsvalet fick Liberalerna 5,49 procent och därefter har partiet fått kämpa med en omdiskuterad regeringsbildning, partiledaren Jan Björklunds aviserade avgång och ett avhopp från den tänkta toppkandidaten Cecilia Wikström när hon inte ville avstå från sidouppdrag som partiet anser vara olämpliga att kombinera med en roll i Bryssel.

– Hon har inte direkt hjälpt till i opinionen efter det. Karin Karlsbro är okänd för en del men hon har gjort en fantastiskt valrörelse och har en jättemeritlista. Hon förtjänar verkligen ett mandat.

Ett EU-parlament utan Liberalerna har Anna Svalander svårt att tänka sig.

– Det är naturligtvis oerhört viktigt för det parti som säger sig vara det mest Europavänliga att finnas representerade i Europaparlamentet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.