Olle springer 42 maror för att hjälpa flyktingar

borås Artikeln publicerades
Olle Svalander ska med start i Timrå i dag springa 42 maratonlopp genom halva Sverige.
Foto:Andrea Ericsson
Olle Svalander ska med start i Timrå i dag springa 42 maratonlopp genom halva Sverige.

Olle Svalander ska springa 42 maratonlopp genom halva Sverige. Målet är att samla in pengar till ungdomar i Saharas flyktingläger – och att vara hemma till sin födelsedag den 25 september.

Olle Svalander, som är född i Borås, bor numera i Beddingestrand utanför Trelleborg. Men han är fortfarande en välkänd profil i sin gamla hemstad.

Inte minst bland alla anhängare av Elfsborgs fotbollslag men även för Borås Tidnings läsare, där bloggen Obundet elfsborgerlig under flera år var ett uppskattat inslag.

Men han är också en hängiven löpare.

– Jag har sedan 2004 sprungit en massa halvmaraton, några maratonlopp, ett antal sextimmarslopp och Ultravasan två gånger. Men jag springer inte speciellt snabbt. Jag har helt enkelt för korta ben, säger Olle Svalander och småskrattar.

Men nu står han inför sin största utmaning hittills:

Springa 42 maratonlopp – 42 gånger, dock inte 42 dagar i rad.

– Idén föddes för två år sedan när jag sprang pilgrimsleden i Italien. Det var mitt under den värsta flyktingkrisen och för mig kändes det då oerhört lyxigt att springa och sedan bo och övernatta på ett kloster. Tanken var då att jag att springa genom Europa och på så sätt samla in pengar, säger Olle Svalander.

Men så träffade han en vän som arbetat på en skola för barn mellan elva och femton år i ett av flyktinglägren i Sahara – och beslöt sig då för att i samarbete med hjälporganisationen Emmaus Stockholm starta projektet Hitta Hem.

I korthet betyder det att för varje natt som Olle Svalander får husrum längs vägen genom Sverige så skänker han 100 kronor till projektet.

I dag går starten i Timrå – och första stoppet för natten blir hos några kompisar söder om Sundsvall. Sedan följer en grovt utstakad sträcka (se karta) som sakta men säkert tar honom söderut för att slutligen nå målet hemma i Beddingestrand i lagom tid till 48-årsdagen den 25 september.

Hur är känslan?

– Det är lite nervöst, förstås - men också spännande. Själva huvudsyftet att hjälpa unga människor i en svår situation är ju en enorm drivkraft i sig. Samtidigt blir det en påfrestning för mig som löpare. Det mentala spelet, ensamheten, dåligt väder – det är mycket man har att brottas med. Men jag är bra tränad och har gått ned tio kilo.

Olle Svalander vill inte sätta upp något mål med själva insamlingen.

– Det hade ju varit kittlande att sikta på 42 000 kronor, lite symboliskt så där. Men jag har sagt att alla pengar som kommer in är bra och gör nytta.

När kommer du att passera Borås?

– Det blir om en månad, ungefär – och där lär det inte vara några problem att få husrum…

Det går även att följa Olle Svalander på hittahemblog.wordpress.com.

fakta

Olle Svalander

Ålder: 47.

Bor: Beddingestrand, född i Borås.

Familj: Hustrun Charlotta, sonen Sam, hunden Morfeus och katten Rossi.

Yrke: Författare och journalist. Har skrivit krönikor i Trelleborgs Allehanda, varit bloggare på Borås Tidning, gett ut böckerna Skåneresan och Kattmannen samt medverkat i löparantologin Några varv runt jorden bara.

Brinner för: Att ta hand om varandra.

Dissar: Influensa och halsont

Visa mer...