Nytt spel lockar unga att satsa 5000: ”Det var så mycket smussel”

Borås Artikeln publicerades

Unga boråsare lockas med fantastiska vinster om de satsar 5 000 kronor i pyramiden Spinglo.
I bakgrunden finns en av huvudpersonerna i det ökända pyramidbolaget C3 Play som kraschade och blåste många på stora pengar.

Det är en 45-åring som ansvarade för C3 Plays kontor i Borås. Han har också figurerat i andra nätverks- eller pyramidbolag och säger till BT att han nu investerat igen.

Är detta en ny variant av C3 Play?
– Du, jag har hittills inte träffat en journalist som talar sanning och är inte intresserad av att tala med dig. Du får söka svar någon annanstans. Hej då.
Samtalet bryts. Men andra berättar:
– Kompisar som är med i Spinglo försökte värva mig. Men jag fick inte veta något i förväg utan skulle gå på ett möte för att träffa någon, säger en 19-årig kille.

Andra berättar om möten, till exempel på Scandic Plaza i Borås. Där fick de höra om Spinglo som påstås vara kopplat till bolaget Synkronice i England.
Medlemsskap är gratis och den som nöjer sig med att vara med utan att satsa pengar deltar i utlottningar av Iphones.
– Men om du vill tjäna något måste du betala minst 5?500 kronor och då kan du få pengar om du värvar andra som går med och betalar, berättar en mötesdeltagare.

Det sägs att pengar ska investeras via Synkronice och att det bolaget snart ska börsnoteras på Nasdaq. Man talar om fantastiska affärer som ska slå världen med häpnad.

Från noll till miljardomsättningar på kort tid. Och så vidare.
– Det luktar klassisk pyramid. Och det är som man avsiktligt vänder sig till unga som inte har varit med och vet hur sådana fungerar, säger en av dem som hört av sig till BT.
– Det var så mycket smussel. Inte ens min bäste kompis ville säga vad det gick ut på utan jag var tvungen att gå på ett möte för att få veta, säger en annan.

Pengar som betalas in verkar hamna hos ett engelskt finansbolag. Både män och kvinnor är med, alla är inte unga utan vissa i medelåldern.
Internet är centralt. Där deltar man i spel och lotterier. Och på Facebook värvar man medlemmar och sprider budskapet om enorma möjligheter.

Den 45-årige boråsaren från C3 Play har spelat viktig roll. Inte bara i Borås.
Han deltog också i en sammankomst som Synkronice höll på en lyxkryssare, med bolagets engelske vd.